Kwaliteitskader Wijkverpleging slecht bekend

Het Kwaliteitskader Wijkverpleging is, anderhalf jaar na vaststelling, nog niet breed bekend onder verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkverpleging. Wel voldoet de wijkverpleging al aan veel van de kenmerken van goede wijkverpleging die in dit Kwaliteitskader zijn opgenomen, zo is de mening van de verpleegkundigen en verzorgenden in de praktijk. Dit blijkt uit een vragenlijstonderzoek onder deelnemers van het landelijke Nivel Panel Verpleging & Verzorging.

Het Kwaliteitskader Wijkverpleging beschrijft kenmerken van goede wijkverpleging. Om bij te kunnen dragen aan een hogere kwaliteit van de wijkverpleging is het wenselijk dat verpleegkundigen en verzorgenden weten wat hierin staat, en dus wat er van hen wordt verwacht. De bekendheid van het Kwaliteitskader kan nog sterk worden verbeterd: een kwart van de verpleegkundigen en verzorgenden heeft er nog nooit van gehoord en 38% weet niet wat erin staat.

Wijkverpleging tevreden over kwaliteit zorg die ze bieden
Uit het onderzoek blijkt evenwel dat verreweg de meeste verpleegkundigen en verzorgenden in de uitoefening van hun beroep voldoen aan de kenmerken uit het Kwaliteitskader. Zo geeft 90% aan dat hun cliënten vaak of altijd inzage hebben in hun zorgdossier. Ook is 88% van hen van mening dat de wijkverpleging die zij geven vaak of altijd veilig is en vindt 85% dat deze zorg door goede en gekwalificeerde professionals wordt geboden.

Zorg beter organiseren als verbeterpunt
De ondervraagde verpleegkundigen en verzorgenden zijn minder te spreken over de organisatie van de zorg: 66% geeft aan dat zij zorg verlenen aan cliënten vanuit een vast en overzichtelijk team en 73% geeft aan dat de gemaakte zorgafspraken met cliënten passen bij diens leven en dagritme. Op beide punten is verbetering mogelijk.

Ondersteuning door werkgevers kan beter
De verpleegkundigen en verzorgenden geven ook aan dat zij beter ondersteund kunnen worden door hun werkgever. Ze noemen drie punten: werkgevers kunnen hen vaker mee laten denken over het organisatiebeleid (nu geeft 66% aan dit vaak of altijd te kunnen doen); er zou meer ruimte moeten zijn voor een uitwisseling met zorgopleidingen (nu geeft 74% aan dat dit vaak of altijd mogelijk is); de teamsamenstelling kan beter worden afgestemd op de zorgvraag (nu geeft 76% aan dat dit vaak of altijd het geval is). Meest positief zijn de verpleegkundigen en verzorgenden over de door de werkgever geboden ruimte om te leren van fouten en te verbeteren: 88% geeft aan dit vaak of altijd te kunnen doen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Wijkverpleegkundigen: ‘Kwaliteit van ons werk goed, maar Kwaliteitskader Wijkverpleging slecht bekend’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 17 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!