Operatierobots worden in steeds meer ziekenhuizen gebruikt

Supermicrochirurgische operaties met robot-ondersteuning zijn mogelijk. Een pilotstudie in het Maastricht UMC+ heeft dat aangetoond in de eerste klinische studie naar supermicrochirurgie met robot-ondersteuning ter wereld. Daarmee is weer een stap gezet in de verdere ontwikkeling van operatierobots. De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag 11 februari gepubliceerd in het hoog aangeschreven medisch tijdschrift Nature Communications.

MUSA
Operatierobots worden in steeds meer ziekenhuizen gebruikt. Een robot waarmee microchirurgie mogelijk is, bestond tot voor kort niet. In nauwe samenwerking tussen plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ en technici van TU Eindhoven en van spin-off bedrijf Microsure is de eerste robot voor microchirurgie ter wereld ontwikkeld. Deze robot, ‘MUSA’ gedoopt, kan bijvoorbeeld minimale trillingen van de hand van de chirurg wegfilteren.

Lymfoedeem
Supermicrochirurgie betreft operaties aan de allerkleinste vaten (met een diameter van 0,3-0,8 mm). Bij deze extreem nauwkeurige ingrepen lopen we tegen de grenzen aan van de menselijke mogelijkheden. Minimale trillingen van de hand maken dat dit soort ingrepen slechts voor weinig chirurgen zijn weggelegd. Een voorbeeld van zo’n behandeling is de ingreep om lymfoedeem (vochtophoping) in de armen te verminderen. Lymfoedeem komt vaak voor na de behandeling van borstkanker als de lymfeklieren in de oksel worden verwijderd of bestraald. Vrouwen met lymfoedeem na behandeling van borstkanker dragen om die reden vaak levenslang armkousen. In sommige gevallen kan lymfoedeem worden behandeld met een zogenoemde LVA-operatie (lymfo-veneuze anastomose). Bij deze operatie worden lymfevaatjes gekoppeld aan zeer kleine bloedvaatjes om zo het overtollige lymfevocht af te voeren. Het gaat dan om vaatjes met een diameter van 0,3 tot 0,8 millimeter. Het Maastricht UMC+ is een van de drie Nederlandse expertisecentra op het gebied van de microchirurgische behandeling van lymfoedeem.

Vervolgstudie
Maastrichtse artsen en wetenschappers onderzochten de haalbaarheid en veiligheid van LVA-operaties met ondersteuning van MUSA. Criteria waren de kwaliteit en duur van de operatie, en het resultaat voor patiënten na één en drie maanden. De studie bevestigt dat het veilig en mogelijk is om bij de behandeling van lymfoedeem met behulp van de MUSA-robot lymfevaten van 0,3 tot 0,8 mm diameter aan te sluiten op bloedvaatjes. Grote vervolgstudies in meerdere centra zijn nodig om de verschillen tussen operaties met- en zonder robot-ondersteuning nader te onderzoeken.

De pilotstudie die nu in Maastricht is gedaan, is een stap in de verdere ontwikkeling van operatierobots, met name voor (super)microchirurgische ingrepen. Voor patiënten met bijvoorbeeld lymfoedeem is dit goed nieuws. Op termijn kunnen er meer patiënten operatief behandeld worden en zullen ze niet langer levenslang afhankelijk zijn van medische hulpmiddelen zoals armkousen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Maastricht UMC+
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Supermicrochirurgie met robot-ondersteuning is mogelijk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 13 feb 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!