Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn zeldzame tumoren die ontstaan in het neuro-endocriene systeem

Internist-endocrinologen Hans Hofland en Wouter de Herder starten samen met het Belgische ziekenhuisnetwerk NETwerk een onderzoek naar het nut van hormoontherapie na groei van een neuro-endocriene tumor die niet hormonaal actief is. Voor hun onderzoek ontvangen de onderzoekers een subsidie van 2,7 miljoen euro van BeNeFIT.

Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn zeldzame tumoren die ontstaan in het neuro-endocriene systeem, een netwerk van cellen die verspreid zijn over het hele lichaam. NET kunnen overal in het lichaam voorkomen, maar worden vooral aangetroffen in het maagdarmstelsel.

Huidige therapie
Mensen met deze NET die niet meer genezen kan worden, krijgen meestal hormoontherapie met somatostatine analogen als eerste behandeling. De behandeling wordt gewoonlijk levenslang doorgezet bij hormonaal actieve NET. Het is momenteel onduidelijk of het ook zinvol is om bij patiënten met een hormonaal niet-actieve NET de behandeling met hormoontherapie door te zetten tijdens tweedelijnstherapie (peptide receptor radionuclide therapie of doelgerichte therapie) als er tumorgroei is.

Nut hormoontherapie
Daarom richt het nieuwe onderzoek genaamd SAUNA, zich op het nut van hormoontherapie na groei van een neuro-endocriene tumor van de maag, darm of alvleesklier die niet hormonaal actief is. Hans Hofland: ‘Deze Belgisch-Nederlandse samenwerking is uniek. SAUNA moet aantonen of het continueren van hormoontherapie voor patiënten met een NET tijdens tweedelijnstherapie tumorgroei tegengaat en kwaliteit van leven verbetert. Daarnaast kijken we naar de kosten, de overleving en de bijwerkingen.’

Het onderzoek gaat 10 jaar duren. Het project wordt gecoördineerd door het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Er doen twintig ziekenhuizen uit België en Nederland mee.

BeNeFIT (Belgium-Netherlands Funding of International Trials) is een competitief financieringsprogramma voor zorgprofessionals om grote, multicentrische, gerandomiseerde klinische studies mogelijk te maken om belangrijke gezondheidsvragen te beantwoorden. Het programma is een samenwerking tussen 2 financiers, het Kenniscentrum Gezondheidszorg (KCE) en ZonMw, de Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie, die deze gezamenlijke call sinds 2018 financieren.

Bron: Erasmus MC / David Drexhage


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!