Het dashboard kan onderzoeksinstituten, zorgprofessionals, wetenschappers, patiëntenorganisaties en onderzoeksfinanciers helpen

De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Elsevier hebben recent een nieuwe tool gelanceerd: de ‘Rare Disease Monitor’.

Deze tool is ontwikkeld om onderzoek naar zeldzame aandoeningen in Nederland te ondersteunen. Het gratis dashboard dat bij de monitor hoort, bevat informatie over het type zeldzame aandoeningen waarnaar binnen een Nederlandse medische onderzoeksinstelling onderzoek wordt gedaan.

De Rare Disease Monitor biedt per instelling onder meer inzicht naar welke zeldzame aandoening wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan, hoeveel publicaties dat heeft opgeleverd, hoe vaak die publicaties zijn geciteerd, enzovoort. Deze informatie wordt gekoppeld aan de ORPHAcodes, de Europese standaard als het gaat om codering van zeldzame aandoeningen. Het dashboard kan op deze manier onderzoeksinstituten, zorgprofessionals, wetenschappers, patiëntenorganisaties en onderzoeksfinanciers helpen om kansen op het gebied van onderzoek te herkennen en samenwerkingskansen op te pakken.

Het dashboard is het resultaat van een samenwerking van de NFU en Elsevier. Het is een onderdeel van de Open Science-samenwerking tussen Nederlandse universiteiten, onderzoeksfinanciers en Elsevier (EPDOS). Het dashboard is hier beschikbaar.

Lees hier meer over de NFU en zeldzame aandoeningen

Bron: NFU


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NFU
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NFU
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe tool ondersteunt onderzoek naar zeldzame aandoeningen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 15 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!