Verslaving aan pijnmedicatie is een groot maatschappelijk probleem

Patiënten die vóór, tijdens en na een operatie een koptelefoon met muziek op krijgen, hebben minder verslavende pijnmedicatie nodig dan mensen die dezelfde operatie krijgen zonder muziek.

Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC waarin het effect van muziek rond de operatie werd onderzocht bij 5.000 mensen. De studie is van de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn, geleid door Hans Jeekel, hoogleraar chirurgie.

Chronisch
Verslaving aan pijnmedicatie is een groot maatschappelijk probleem. In Nederland gebruikten in 2018 zo’n 1,3 miljoen mensen verslavende pijnmedicatie. Jeekel: “In de praktijk blijkt dat bijna 1 op de 10 mensen die deze middelen bij operatie krijgt chronisch gebruiker wordt. Het neemt epidemische vormen aan.”

Verslaafd
Jeekel: “Voor het eerst hebben wij kunnen aantonen dat muziek het gebruik van verslavende pijnmedicatie significant kan verminderen. Dit betekent dus dat we het aantal mensen dat chronisch verslaafd raakt aan opioïden kunnen verminderen. De verslaving ontstaat veelal na een operatie bij minstens 6% van alle geopereerde patiënten.”

Koptelefoon
De Muziek als Medicijn-onderzoeksgroep heeft in een eerdere studie aangetoond dat muziek de pijn na een operatie kan verminderen. De wetenschappers hebben nu bij 5.000 patiënten een grote meta-analyse verricht van het effect op pijnmedicatie bij operaties. Deze patiënten kregen vóór, tijdens en na de ingreep een koptelefoon op. Er werd geloot wie wel of geen muziek via de koptelefoon kregen. Het bleek dat de groep die muziek kreeg significant minder verslavende pijnmedicatie nodig had dan patiënten zonder muziek.

Kostenbesparend
Jeekel: “Het gaat dus om een nieuwe duurzame behandeling met muziek, die geen bijwerkingen geeft, en kostenbesparend zal zijn.”

Publicatie
De wetenschappers, met Victor Fu als eerste auteur, publiceren hun studie binnenkort in het chirurgische tijdschrift Annals of Surgery.

Foundation
Het onderzoek is mogelijk gemaakt dankzij donaties aan het Muziek als Medicijn Fonds, onderdeel van de Erasmus MC Foundation.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Muziek wetenschappelijk bewezen effectief tegen pijn
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 14 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!