Dit blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit

De kritieke planbare zorg – die binnen 6 weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen – komt verder onder druk te staan. Meer dan een derde van de ziekenhuizen kan deze zorg nog maar deels volgens planning leveren, en 63% lukt dit volledig. Dat is weer minder dan vorige week, toen nog 69% van deze kritieke planbare zorg volgens planning kon doorgaan. De (semi-)acute zorg gaat wel nog steeds volledig door. Dit blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van gegevens van ZorgDomein en de gegevens die ziekenhuizen bijhouden in het Zorgbeeldportaal.

Planbare zorg wordt uitgesteld
Zorg die minder urgent is, werd afgelopen week nog vaker uitgesteld. 99% van de ziekenhuizen levert deze zorg niet meer volledig volgens planning. Een kwart van deze ziekenhuizen kan planbare zorg helemaal niet meer leveren.

Gemiddeld 33% minder operatiecapaciteit
In de afgelopen week nam de beschikbare operatiecapaciteit iets minder hard af dan in de periode daarvoor. Maar nog steeds zijn er gemiddeld 33% minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Dit percentage is hoger dan in de afgelopen weken.

Stuwmeer uitgestelde zorg blijft toenemen
In de laatste 2 weken is het aantal verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg 7 duizend minder dan normaal in deze periode. Het aantal verwijzingen blijft in deze periode lager dan voor de pandemie gebruikelijk was.

Aantal verwijzingen verschilt per diagnosegroep ggz
In de geestelijke gezondheidszorg (ggz) nam het aantal verwijzingen in totaal weer toe de afgelopen week. Wel zien we grote verschillen tussen de diagnosegroepen. Voor ADHD, angstklachten, stemmingsklachten, psychotraumatische klachten en overige zorgvragen was het aantal verwijzingen de afgelopen week flink hoger dan in 2019. Voor gedragsproblemen en cognitieve problemen lag het aantal verwijzingen juist weer beduidend lager dan in 2019.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Planbare zorg komt verder in het gedrang
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 apr 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!