Tevens daalt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren

Nederlandse ziekenhuizen geven aan dat ze hun operatiecapaciteit opnieuw verder hebben opgeschaald. Vorige week (peilmoment maandag 10 januari) waren nog 34 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week (peilmoment maandag 17 januari) is dat 24 procent minder dan normaal. Dat blijkt uit de Informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

Ook daalt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren. Vorige week waren dat er 19 van de 73. Deze week daalt dat aantal naar 16. Ook geven fors meer ziekenhuizen aan weer deels planbare zorg te leveren. Dat is ook in lijn met het afkondigen van fase 2c door minister Kuipers van VWS. Daardoor kunnen ziekenhuizen zich weer gaan richten op uitgestelde zorg. Daarbij zal begonnen worden met kritiek planbare zorg (de zorg die binnen 6 weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen).

De planbare zorg wordt in meer ziekenhuizen deels of volledig geleverd. Er zijn deze week nog 9 ziekenhuizen die aangeven geen planbare zorg te leveren, vorige week waren dit er 28. Van de 72 ziekenhuizen die deze vraag hebben beantwoord, geven er 4 aan alle planbare zorg te leveren. Bij het opschalen van de planbare zorg moeten ziekenhuizen er wel rekening mee houden dat de vervolgzorg, zoals de huisartsenzorg en de thuiszorg, hierdoor niet extra wordt belast. De ervaren druk op de IC en de verpleegafdeling neemt opnieuw iets af, maar blijft ernstig.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NZa
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2022/01/18/ziekenhuizen-schalen-operatiecapaciteit-weer-verder-op
Originele titel: Ziekenhuizen schalen operatiecapaciteit weer verder op
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
Datum: 2022-01-18


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com