Tevens daalt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren

Nederlandse ziekenhuizen geven aan dat ze hun operatiecapaciteit opnieuw verder hebben opgeschaald. Vorige week (peilmoment maandag 10 januari) waren nog 34 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week (peilmoment maandag 17 januari) is dat 24 procent minder dan normaal. Dat blijkt uit de Informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

Ook daalt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft niet alle kritiek planbare zorg binnen 6 weken te kunnen leveren. Vorige week waren dat er 19 van de 73. Deze week daalt dat aantal naar 16. Ook geven fors meer ziekenhuizen aan weer deels planbare zorg te leveren. Dat is ook in lijn met het afkondigen van fase 2c door minister Kuipers van VWS. Daardoor kunnen ziekenhuizen zich weer gaan richten op uitgestelde zorg. Daarbij zal begonnen worden met kritiek planbare zorg (de zorg die binnen 6 weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen).

De planbare zorg wordt in meer ziekenhuizen deels of volledig geleverd. Er zijn deze week nog 9 ziekenhuizen die aangeven geen planbare zorg te leveren, vorige week waren dit er 28. Van de 72 ziekenhuizen die deze vraag hebben beantwoord, geven er 4 aan alle planbare zorg te leveren. Bij het opschalen van de planbare zorg moeten ziekenhuizen er wel rekening mee houden dat de vervolgzorg, zoals de huisartsenzorg en de thuiszorg, hierdoor niet extra wordt belast. De ervaren druk op de IC en de verpleegafdeling neemt opnieuw iets af, maar blijft ernstig.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Ziekenhuizen schalen operatiecapaciteit weer verder op
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 18 jan 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!