Lu-177-PSMA werkt met peptiden die zich na inspuiting specifiek hechten aan prostaatkankercellen

Het Erasmus MC is begonnen met een nieuwe nucleaire therapie met Lutetium bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker.

Alleen patiënten bij wie de prostaatkanker castratieresistent is en uitgezaaid na chemotherapie komen in aanmerking voor de behandeling. De behandeling met het zogenoemde Lutetium-177-PSMA is niet gericht op genezing, maar op verlenging en behoud van de kwaliteit van leven. Na succesvolle studies wordt verwacht dat deze behandeling bij tot nu toe uitbehandelde patiënten nieuwe kansen biedt en veelvuldig zal worden toegepast.

De behandeling met Lutetium-177-PSMA—I&T is niet helemaal nieuw in Nederland. Deze wordt sinds kort in de reguliere zorg aangeboden door het Antoni van Leeuwenhoek en het Meander MC.

Bij dr. Hans Hofland, internist-endocrinoloog, berust het hoofdbehandelaarschap. Hij vertelt: ‘Het Erasmus MC is toonaangevend geweest bij de ontwikkeling van radionuclidetherapie en we zijn trots dat we nu ook Lu-177-PSMA kunnen aanbieden aan patiënten. Onze jarenlange ervaring met Lu-177-DOTATATE helpt ons multidisciplinair team om deze nieuwe therapie voor prostaatkanker patiënten veilig te kunnen implementeren.’ Dr. Debbie Robbrecht, internist oncoloog, is één van de artsen die met Lu-177-PSMA therapie werkt. Robbrecht: ‘We zijn blij dat we deze behandeling nu ook in onze regio kunnen aanbieden.’

Prof. dr. Erik Verburg, nucleair geneeskundige, werkte voor zijn komst naar het Erasmus MC in Duitsland al lange tijd met Lu-177-PSMA: ‘In Duitsland heeft deze therapie al een vaste plaats in de behandeling van uitgezaaide prostaatkanker. Ik verwacht dat deze therapie binnen korte  tijd ook in Nederland veel zal worden gegeven nu deze door de zorgverzekeraars wordt vergoed.’

Werking Lu-177-PSMA
Lu-177-PSMA werkt met peptiden die zich na inspuiting specifiek hechten aan prostaatkankercellen. Lutetium geeft radioactieve straling af waarmee de specifieke kankercel wordt vernietigd of wordt vertraagd in groei. Er is daarbij zo min mogelijk schade aan gezond weefsel.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / David Drexhage
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe nucleaire therapie bij prostaatkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 27 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!