Zowel klinische als polikinische patiënten kunnen bij het SKB gebruikmaken van BirthVR

Sinds kort kunnen zwangere en bevallende vrouwen bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) gebruikmaken van een BirthVR bril. Met de VR-bril wanen zij zich voor even op het strand, in de bergen of in zee, waardoor zij zich kunnen ontspannen en de ervaren pijn wordt verzacht. Lotte Kroeze-Roolvink, obstetrieverpleegkundige op de afdeling Vrouw-Kind: “We zijn ongelooflijk trots dat we vrouwen de BirthVR bril kunnen aanbieden. We zetten hem niet alleen in tijdens een bevalling, maar ook tijdens een onderzoek, langdurige ziekenhuisopname of tijdens het draaien van een kindje in de buik.”

BirthVR tijdens bevalling of onderzoeken
Lotte: “Bij het SKB vergroten en verbeteren we continu onze kennis. Tijdens een scholing in november vorig jaar, was een van de opdrachten een verpleegkundig onderzoek doen. Met twee collega’s maakte ik een onderzoekposter met de vraagstelling ‘Wat is de effectiviteit van VR (virtual reality) als afleidend en pijnverlichtend hulpmiddel op de patiënttevredenheid bij barende vrouwen?’. Volgens het onderzoek heeft dit een positief effect en zo kwamen we uit bij BirthVR. Een van de gynaecologen heeft ons geholpen en zich er, samen met de vakgroep Gynaecologie, voor ingezet  dat BirthVR ook in ons ziekenhuis kwam. Daar zijn we ongelooflijk trots op!” BirthVR is een app die vrouwen in alle fases van de bevalling helpt om te ontspannen en minder pijn te voelen (birthvr.nl). “We gebruiken BirthVR tijdens de bevalling, maar ook tijdens onderzoeken, langdurige ziekenhuisopnames of tijdens het draaien van een kindje in de buik. Bijvoorbeeld bij een stuitligging”, vervolgt Lotte.

Op het strand of onder water
Zowel klinische als polikinische patiënten kunnen bij het SKB gebruikmaken van BirthVR. Het maakt dus niet uit of een bevallende vrouw met haar eigen verloskundige komt of onder begeleiding van een gynaecoloog van het SKB bevalt. BirthVR heeft twee modules: ‘ik ben zwanger’ en ‘ik ga bevallen’. Bij de eerste optie, waant de vrouw zich op het strand of in de bergen en krijgt zij mediterende oefeningen. Kiest zij voor de optie bevallen, dan wordt ze door de verschillende bevalfases geleid met behulp van meditatie- en hypnobirthingoefeningen of ademhalings- en pufoefeningen in een onderwateromgeving (birthvr.nl). Lissa beviel begin dit jaar van dochtertje Flore. Tijdens haar bevalling gebruikte ze de VR-bril: “Ik had thuis al hypnobirthing gedaan ter voorbereiding op de bevalling. Een positieve mindset is belangrijk, het brengt je ver. Tijdens de bevalling koos ik bij de VR-bril voor beelden van de zee. Ik kon het koppelen aan een fijne herinnering, want ik dacht aan onze vakantie in Bayron Bay in Australië. Bij gebruik van de bril hoor je geluiden, een meditatiemuziekje en een luchtbel. Daardoor werd ik rustig en waande mezelf even in een andere omgeving dan het ziekenhuis.”

Even wennen
Lotte: “Samen met vijf andere collega’s ben ik getraind in het gebruik van de VR-bril. Vervolgens trainen wij de rest van onze collega’s, zodat iedereen BirthVR kan inzetten. Een VR-bril inzetten tijdens een bevalling is voor iedereen even wennen. Het is immers een innovatie en behoeft wat uitleg naar de bevallende vrouw en haar partner. Maar we zien de positieve effecten van de VR-bril. Vrouwen zijn minder gestrest en gespannen tijdens de bevalling. Kortom: we zijn hier echt heel blij mee”, besluit Lotte.

Bron: Streekziekenhuis Koningin Beatrix


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Streekziekenhuis Koningin Beatrix
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Streekziekenhuis Koningin Beatrix
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Ontspannen bevallen met VR-bril bij Streekziekenhuis Koningin Beatrix
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 17 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!