Cardiothoracale chirurgie is een specialisme dat zich richt op de chirurgische behandeling van aangeboren en verworven hart- en longziekten

Het LUMC is gestart met een nieuw, uniek zorgpad voor volwassenen met aangeboren en verworven hart- en aortaziekten (cardiothoracale chirurgie, CTC). Hierbij ligt de focus niet alleen op operatie en herstel hierna, maar ook op de periode vóór de operatie. De verwachting is dat patiënten die met een betere conditie de operatie ingaan, beter en sneller herstellen na de operatie. Het zorgpad is zo ontworpen dat het ook (grotendeels) toepasbaar is voor CTC-zorg in andere centra.

Cardiothoracale chirurgie is een specialisme dat zich richt op de chirurgische behandeling van aangeboren en verworven hart- en longziekten. Denk hierbij aan: bypass-, steunhart- en hartklepoperaties. Het nieuwe CTC-zorgpad richt zich op patiënten met hart- en aortaziekten.

Fase voor operatie
Met een op maat gemaakt fitnessprogramma en coaching wordt geprobeerd patiënten voor de operatie fit te krijgen en daarmee ook de ligduur te verkorten de complicaties en overlijden te verkleinen en uiteindelijke levenskwaliteit te verbeteren. De gezondheid van patiënten wordt thuis gemeten en  gemonitord met e-health-toepassingen. Ook wordt er gescreend op psychosociale aspecten. Bij patiënten met een verhoogd risico op psychosociale problemen wordt in samenspraak een plan van aanpak opgesteld.

Verpleegkundig specialist Nicolette van Hof: “De patiënten die nu aangemeld worden voor de operatie, kunnen een bewegingsapp (Physitrack) gebruiken met een persoonlijk beweegprogramma en een beweeghandboek. Daarnaast krijgen patiënten voor de operatie een box met thuismeetapparatuur, zodat ze al kunnen oefenen en meer inzicht krijgen in hun gezondheid. Na twee weken volgt een evaluatiegesprek via een webcamconsult met een fysiotherapeut.”

Fase na operatie
De patiënt wordt na operatie voor een periode van 12 maanden gemonitord in tegenstelling tot de standaard 3 maanden in het vorige zorgpad. Dit geeft de behandelaar en patiënt inzicht in het bewegingspatroon van de patiënt. En dat zorgt voor gerichte coaching en voor vroege signalering van onderliggende problemen.

Ook start de hartrevalidatie bij Basalt al binnen 2 à 4 weken na ontslag uit het ziekenhuis, waar dit eerst 6 weken was. Iedere patiënt krijgt een individueel hartrevalidatieprogramma aangeboden om zo snel mogelijk terug te komen op het functioneringsniveau zoals voor de operatie. Of zelfs op een beter niveau terug te komen.

Betere patiëntenzorg en kostenefficiëntie
Naast het verbeteren van de kwaliteit voor patiënten, zorgt het zorgpad voor een verbetering in kostenefficiëntie (kortere ligduur, vermindering in heropnames en complicaties) en in de samenwerking met andere disciplines en verwijzers.

Patiëntvideo
In een nieuwe patiëntvideo worden patiënten meegenomen in het CTC-zorgpad. Zo weten ze precies wat hen te wachten staat.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Sneller en beter herstel: uniek zorgpad voor volwassen hartchirurgische patienten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 12 aug 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!