Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte wereldwijd, op dit moment zijn er ongeveer zeven miljoen patiënten

Van 22-24 september staat Nijmegen volledig in het teken van de ziekte van Parkinson. Tijdens het driedaagse weekend zijn er talloze activiteiten voor mensen met parkinson, hun naasten en andere geïnteresseerden. Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Recent onderzoek laat zien dat het aantal patiënten in Nederland de afgelopen tien jaar met 30 procent is toegenomen. ‘Er is meer bewustwording nodig rondom parkinson.’

We weten nog te weinig van de ziekte van Parkinson, vindt neuroloog en Parkinson-expert Bas Bloem, verbonden aan het Radboudumc. Daarom nodigt hij mensen met parkinson of een vorm van parkinsonisme, hun naasten en andere geïnteresseerden uit voor het Parkinson Weekend, mede mogelijk gemaakt door de gemeente Nijmegen. Nooit eerder kwamen zoveel patiënten samen. Aanleiding is de NWO Stevinpremie die Bas Bloem en zijn team vorig jaar kregen. Het weekend kent een breed palet aan activiteiten, waaronder wetenschappelijke lezingen, een kunstexpositie, films en kook-, dans- en sportactiviteiten. 

De volgende activiteiten zijn voor iedereen vrij toegankelijk

 • Openingssymposium in de Stadsschouwburg. De rode draad in het programma is parkinsonzorg toen, nu en in de toekomst. Radboudumc Raad van Bestuur-voorzitter Bertine Lahuis gaat in gesprek met onder andere Bas Bloem, onderzoekers, specialisten en mensen die leven met de ziekte. Er is aandacht voor kunst en cultuur én verschillende experts van het Radboudumc nemen de bezoeker mee in de ontwikkelingen in hun vakgebied. Vrijdag 13.30-17.00 uur, aanmelden kan hier.
 • Expositie in de koepeltent op het Mariënburgplein. In de koepeltent staat het hele weekend de expositie ‘Ontdek Parkinson’. Wat is de ziekte van parkinson en parkinsonisme? Hoe leef je met parkinson? En wat brengt de toekomst voor mensen met parkinson? Een tentoonstelling voor iedereen die wil weten wat parkinson is. Er is een centrale balie waar algemene informatie te vinden is over de activiteiten gedurende het weekend en er is een programmaboek beschikbaar. Vrijdag, zaterdag en zondag, aanmelden niet nodig.
 • Kunst in de Stevenskerk. Bezoek hier de tentoonstellingen ‘Holding still, together - Parkinson in beeld’, 'Motus Mori' en 'Parkinson voorbij: een gezamenlijke expositie van een reis vol creatieve compassie'. Vrijdag en zaterdag, aanmelden niet nodig. 
 • Boekpresentaties in de Openbare Bibliotheek. Er zijn diverse voordrachten en signeersessies van auteurs die een boek hebben geschreven over de ziekte van Parkinson vanuit diverse perspectieven. Er vinden allerlei interviews, workshops, voordrachten en boekpresentaties plaats. Iedereen is welkom. Zaterdag 11.00-16.30 uur en zondag 13.00-16.15 uur, aanmelden niet nodig.
 • Dansfeest in het RU Sportcentrum. Het weekend sluit af met dans. Om 16.00 uur dansen zoveel mogelijk mensen bij het Sportcentrum van de Radboud Universiteit op een speciale choreografie op het nummer Multicolor van Son Mieux. Kijk hier voor deelname aan de dance challenge. Daarna volgt een heus dansfeest met twee dj's, onder wie Bas Bloem. Zondag 16.00-18.00 uur, aanmelden kan hier.
Over de ziekte van Parkinson
Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte wereldwijd, op dit moment zijn er ongeveer zeven miljoen patiënten. In Nederland hebben meer dan 60.000 mensen parkinson of een variant hiervan (parkinsonisme).

Recent onderzoek gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van onder meer Bloem laat een toename van 30% in de afgelopen tien jaar zien. Het RIVM verwacht dat het aantal patiënten in Nederland tot 2040 met 71% zal stijgen. Bas Bloem: ‘Als deze groei doorzet, zijn er in 2040 bijna dertien miljoen mensen op de wereld met parkinson. Hier moeten we dringend iets aan doen, want het behoort tot de meest invaliderende hersenziekten ter wereld.


Meer informatie en het volledige programma staat op de website van Into Nijmegen.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

 • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc / Pauline Dekhuijzen
 • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
 • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
 • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
 • Originele titel: Nijmegen heel weekend in het teken van Parkinson
 • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
 • Datum: 18 sept 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!