Het is minder belastend voor mantelzorgers, omdat zij de patiënten niet meer naar het ziekenhuis hoeven te brengen

Het Franciscus Oncologiecentrum in Schiedam biedt sinds een half jaar immunotherapie thuis bij longkankerpatiënten. Sinds deze zomer worden ook Hematologie patiënten op deze manier thuis behandeld. De gespecialiseerde oncologieverpleegkundigen gaan naar de leefomgeving van de patiënten, waar zij hen de immunotherapie toedienen, zodat deze patiënten niet meer naar het ziekenhuis hoeven af te reizen.

Wessel Hanselaar is longarts en initiatiefnemer van deze thuistoediening voor longkankerpatiënten. ‘Wij doen dit omdat we de zorg willen verbeteren voor de patiënten. Ze hoeven nu niet telkens weer naar het ziekenhuis. Een ander voordeel is dat we minder mensen op de dagbehandeling hebben en er dus meer ruimte is voor patiënten die andere behandelingen behoeven, aldus longarts Hanselaar.’

Minder belastend mantelzorgers
Cocky van Splunter, manager van de dagbehandeling in het Oncologiecentrum: ‘Het is ook minder belastend voor mantelzorgers, omdat zij de patiënten niet meer naar het ziekenhuis hoeven te brengen. Het plan is om deze thuistoediening op korte termijn verder uit te breiden ook voor andere kankerpatiënten. Het ziekenhuis heeft daar extra zorgmedewerkers voor aangetrokken.’

De juiste zorg op de juiste plek
Longarts Hanselaar: ‘De toekomst is dat wij waar mogelijk de zorg buiten het ziekenhuis gaan aanbieden en bij de patiënt thuis. Dat biedt veel voordelen voor de patiënt en je speelt er ruimte mee vrij in het ziekenhuis. In de toekomst wordt dit meer de standaard manier van zorg leveren.’

Professionaliteit en werkplezier
De eerste ervaringen van verpleegkundigen met de thuistoediening laten zien dat het mobiel zijn en het werken in de thuissituatie van de patiënt een positief effect heeft op het werkplezier. 

Topklinisch ziekenhuis
Een topklinisch ziekenhuis zijn betekent dat Franciscus elke dag werkt aan de beste zorg voor haar patiënten. Dit doet zij met ruim 338 medisch specialisten en 4.700 medewerkers, maar ook met andere ziekenhuizen en zorgaanbieders in de regio Rotterdam. Voor patiënten betekent dit dat zij in ons ziekenhuis terecht kunnen voor zowel goede basiszorg en als voor hooggespecialiseerde acute en complexe zorg.

Bron: Franciscus Oncologiecentrum


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Franciscus Oncologiecentrum
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Franciscus Oncologiecentrum
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Toename thuistoediening immunotherapie kankerpatiënten
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 28 sept 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!