Expertisecentra hebben als doel, naast de multidisciplinaire zorg voor de patiënt, te innoveren en bij te dragen aan de verbetering van kwaliteit van zorg

Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft 4 topklinische erkenningen toegekend gekregen van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). De 2 expertisecentra ‘astma, COPD, allergie & beroepslongzieken’ en ‘IBD (chronische darmontsteking) bij volwassen en kinderen’ ontvingen de STZ erkenning respectievelijk voor de 3de de 2de keer. Nieuw zijn de 2 topklinische erkenningen voor specialisme Buikwandchirurgie en het Rotterdams Duizeligheidscentrum. Het duizeligheidcentrum is gevestigd in poliklinieklocatie Franciscus Willemsplein, waar samengewerkt wordt met specialisten van het topklinische Maasstad Ziekenhuis. Franciscus heeft op dit moment 8 STZ expertisecentra, de intentie is dit de komende jaren verder uit te breiden.

Expertisecentra hebben als doel, naast de multidisciplinaire zorg voor de patiënt, te innoveren en bij te dragen aan de verbetering van kwaliteit van zorg. De hooggespecialiseerde zorg wordt ook wel ‘topklinische zorg’ genoemd. Om deze topklinische zorg nu en in de toekomst te kunnen leveren, is er veel aandacht voor opleiden, wetenschappelijke onderzoek doen en zorgvernieuwing. De kennis die in huis is, wordt aan artsen en verpleegkundigen in opleiding doorgegeven. Daarnaast heeft Franciscus een groot aantal medische en verpleegkundige vervolgopleidingen, een eigen trainingsaanbod. 

Sinds 2008 lid van de STZ
In 2008 trad Franciscus toe tot de vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en kort daarna ontving het ziekenhuis de STZ erkenning voor het expertisecentrum Astma, COPD & Allergie. Longarts Jasper Kappen: ’Al jaren zijn we er voor mensen met ernstig astma, COPD en allergie, voor alle generaties. Nu mogen wij ook topklinische zorg bieden aan iedereen met longklachten door het werk.’ Maag Darm Leverarts Rachel West: ‘Ik ben heel blij dat de STZ erkenning van ons IBD centrum is verlengd. Ons doel is om voor patiënten van alle leeftijden nog betere IBD zorg te leveren in ons ziekenhuis, onze focus ligt niet op het behandelen van de ziekte maar op de patiënt.’ Chirurg Marijn Poelman: ‘Wij zijn trots en blij dat de goede zorg die we leveren voor de vaak vergeten groep patiënten met een (complexe) buikwandbreuk nu ook beloond is met het STZ keurmerk.’ KNO-arts Willem Kelders: ‘We zijn heel blij met de unieke samenwerking met de neurologen van het Maasstad Ziekenhuis, waarmee wij samen het predicaat topklinisch hebben ontvangen.’ Naast deze erkenningen biedt Franciscus ook topklinische zorg bij obesitas, borstkanker, maagdarm Ischemie en neonatale luchtwegproblematiek en infecties.

STZ ziekenhuizen en register
De vereniging van Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) toetst de kwaliteit van topklinische zorg, binnen de 27 topklinische ziekenhuizen, op verschillende criteria waaronder de gespecialiseerde diagnostiek en vernieuwde behandelmethoden. De topklinische expertisecentra van Franciscus zijn te vinden op het online raadpleegbare register

Voor meer informatie kunt u kijken op www.franciscus.nl/stz

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Franciscus Gasthuis & Vlietland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Franciscus Gasthuis & Vlietland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Franciscus viert stap naar meer topklinisch erkende zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 29 okt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!