‘Stoppen met haloperidol op de IC is als weggooien kind met badwater’

Op de intensive care (IC) blijft een rol weggelegd voor het medicijn haloperidol bij de behandeling van delier. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC uit een studie waarin het antipsychoticum werd vergeleken met een placebo.

Haloperidol schrappen uit het medicatiearsenaal van de intensive care is als het weggooien van het kind met het badwater. Zo vat neuroloog-intensivist Mathieu van der Jagt van het Erasmus MC de resultaten samen van een studie die recent werd gepubliceerd in Critical Care. Van der Jagt leidde het gerandomiseerde onderzoek waarin op acht Nederlandse IC’s de effectiviteit van haloperidol als medicijn tegen delier werd vergeleken met placebo. Promovendus Lisa Smit coördineerde de trial.

In totaal deden 132 IC-patiënten met een delier mee. Een delier is een acute toestand van verwardheid en treedt op bij tot de helft van de patiënten op de IC.

Onrustig
De onderzoekers zagen geen verschil tussen de haloperidol- en de controlegroep in het aantal delier- en comavrije dagen. Maar de andere uitkomsten wijzen wel op een gunstig effect van haloperidol. Patiënten die haloperidol kregen, kregen minder vaak rustgevende medicatie (benzodiazepines) of andere antipsychotica voorgeschreven. Ook waren ze minder onrustig en verwijderden daardoor bijvoorbeeld minder vaak zelf de urinekatheter. Deze uitkomsten waren niet de primaire focus van de studie, dus moeten niet worden gezien als harde conclusies maar als aanwijzingen voor vervolgonderzoek, waarschuwen de onderzoekers.

‘De resultaten zijn niet statistisch significant, maar wijzen wel allemaal net te veel de goede kant op om toeval te zijn. Wat ons betreft is het een signaal dat haloperidol wel degelijk iets doet tegen de symptomen van delier, zoals onrust. Dat is ook hoe we het al dertig jaar gebruiken op de intensive care’, aldus Van der Jagt. Wat de onderzoekers betreft blijft er dus een rol weggelegd voor haloperidol op de intensive care, ook omdat het middel weinig bijwerkingen heeft.

De studie werd mogelijk gemaakt door een subsidie uit het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen van ZonMw.

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Berit Sinterniklaas
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: ‘Stoppen met haloperidol op de IC is als weggooien kind met badwater’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 08 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!