De ziekenhuizen zijn goed voorbereid en de behandeling is gerichter en beter

De tweede coronagolf is anders dan de eerste. De ziekenhuizen zijn goed voorbereid en de behandeling is gerichter en beter. Dat stellen covid-behandelaars van het Erasmus MC. ‘Het virus is hetzelfde, maar we hebben ontzettend veel geleerd.’

et is belangrijk om je te realiseren dat we de ziekte steeds beter begrijpen en steeds gerichter kunnen behandelen met medicijnen. Patiënten kunnen nog steeds ernstig ziek worden, maar gemiddeld genomen is de opnameduur korter, belanden minder patiënten op de intensive care en is de sterfte lager. Het accent voor de ziekenhuiszorg is verschoven van de intensive care naar de kliniek’, aldus hoofd inwendige geneeskunde Robin Peeters van het Erasmus MC.

Vruchten plukken
De behandeling van patiënten is anders dan tijdens de eerste golf, weet Leon van den Toorn. Hij is longarts aan het Erasmus MC. ‘Het virus is hetzelfde, maar we hebben ontzettend veel geleerd van de eerste golf. We plukken nu de vruchten van de eerste grote studies.’ Alle opgenomen coronapatiënten krijgen uit voorzorg bloedverdunners, ongeacht hun conditie. Dit doen de artsen om longembolieën en andere problemen met bloedvaten te voorkomen. Patiënten die zuurstof nodig hebben, krijgen ook de virusremmer remdesivir en de ontstekingsremmer dexamethason.

Ook de toediening van zuurstof is veranderd. Van den Toorn: ‘Sommige patiënten geven we via de neus veel zuurstof met een hoge stroomsnelheid. Tijdens de eerste golf waren we daar terughoudend mee, maar nu wordt duidelijk dat dit voor bepaalde patiënten een opname op de intensive care kan voorkomen.’

Intensive care
De nieuwe behandeling lijkt zijn vruchten af te werpen. ‘We hebben sterk de indruk dat deze behandeling het beloop van de ziekte ten goede komt. In de eerste golf belandde bijvoorbeeld de helft van de patiënten op de intensive care. Nu is dat gedaald tot een op de vier’, aldus Van den Toorn.

Ondanks deze lichtpuntjes blijft het Erasmus MC voorbereid op de opvang van ernstig zieke coronapatienten. Op de achtste verdieping is, net als tijdens de eerste golf, een extra intensive care-unit ingericht. ‘De eerste golf overkwam ons, maar nu hebben we het beter onder controle. Alle apparatuur staat klaar en we hebben ramen in de kamerdeuren gemaakt voor beter contact tussen het personeel in de isolatiekamer en op de gang’, legt hoofd intensive care Diederik Gommers uit.

Reguliere zorg
De positieve ontwikkelingen rondom de behandeling nemen volgens de artsen niet weg dat een coronavirusinfectie een ernstige ziekte is, met een grote impact op de zorg. Om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten gaan, is het daarom van groot belang dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Gommers: ‘Alles valt of staat met het aantal nieuwe besmettingen.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Jochem van Laar
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Coronadokters: ‘Tweede coronagolf is anders’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 08 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!