Onderzoekers onderzochten de effecten van het combineren van immuuntherapie en chemotherapie voorafgaand aan de operatie

Patiënten met maag- of slokdarm-maag overgang kanker blijken goed te reageren op een nieuwe vorm van behandeling. Dit blijkt uit de veelbelovende resultaten van een kleinschalige studie van het Antoni van Leeuwenhoek. De onderzoekers ontdekten ook nog een mogelijk mechanisme achter dit succes.

Doorgaans worden patiënten met maag- of slokdarm-maag overgang kanker zonder uitzaaiingen behandeld met een combinatie van bestraling met chemotherapie voorafgaand aan de operatie, ofwel chemotherapie zowel voor als na de operatie. Ondanks vooruitgang in de behandeling, blijft de prognose somber. Om dit te verbeteren, hebben onderzoekers zich met de fase-2 PANDA studie gericht op een nieuwe vorm van behandelen. Zij onderzochten de effecten van het combineren van immuuntherapie en chemotherapie voorafgaand aan de operatie. Met succes; de behandeling leidde tot aanzienlijke afname van de tumor bij een groot deel van de patiënten.

In de studie kregen 20 patiënten met deze vorm van kanker de combinatietherapie. Er werd gestart met één kuur immuuntherapie met het medicijn atezolizumab, gevolgd door vier kuren atezolizumab samen met chemotherapie. Bij 14 van de 20 patiënten reageerde de tumor zeer goed op de behandeling. Bij negen mensen was de tumor zelfs volledig verdwenen. Na bijna vier jaar waren de meeste patiënten bij wie de tumor geslonken was nog steeds kankervrij. Een andere positieve bijkomstigheid is dat de behandeling goed werd verdragen, met voornamelijk milde bijwerkingen en slechts bij een klein percentage van de patiënten ernstigere bijwerkingen.

Uniek
"In deze studie zien we mooie resultaten die wijzen op de effectiviteit van de behandeling bij maag- en slokdarmkankerpatiënten. De combinatie van immuuntherapie met chemotherapie lijkt veelbelovend en opent mogelijk nieuwe deuren voor de behandeling van deze complexe kankers", zegt internist-oncoloog en onderzoeksleider Myriam Chalabi. Zij voegt eraan toe dat het unieke aspect van deze studie is dat patiënten de eerste kuur immuuntherapie kregen zonder chemotherapie, wat de resultaten gunstiger lijkt te maken dan vergelijkbare studies waar chemotherapie en immuuntherapie worden gecombineerd.

Voorspellen
De onderzoekers ontdekten ook bij patiënten die goed reageerden op de behandeling, dat al na de eerste kuur immuuntherapie bepaalde afweercellen in het tumorgebied erg actief waren. Dit wijst op een positieve link tussen de afweerreactie en de effectiviteit van de behandeling en zou een manier kunnen zijn om al heel vroeg tijdens de behandeling te weten of deze behandeling goed effect zal hebben. Arts-onderzoeker Yara Verschoor vertelt: “Daarnaast hebben we gevonden dat de aanwezigheid van bepaalde afweercellen voor de start van de behandeling mogelijk voorspellend kan zijn voor effectiviteit. Als dit ook in grotere studies aangetoond wordt, zou het kunnen helpen in het beter selecteren van patiënten die baat hebben bij deze behandeling.”

Hoewel dit een kleinschalige studie was, zijn de resultaten veelbelovend en suggereren ze dat deze aanpak verder onderzocht moet worden in grotere groepen patiënten. Het biedt hoop op een effectievere behandeling voor patiënten met maag- en slokdarmkanker in de toekomst.

Bron: Antoni van Leeuwenhoek


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Antoni van Leeuwenhoek
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Antoni van Leeuwenhoek
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Doorbraak in behandeling van maag- en slokdarmkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 09 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!