Het laboratorium Kindergeneeskunde houdt zich al sinds 1967 bezig met het zoeken naar de beste therapieën voor ziekten bij kinderen.

 

Darmziekten
Ook goede methoden om de ziekten vast te stellen, krijgen de aandacht. In geen enkel ander kinderziekenhuis wordt de ontwikkeling van het afweersysteem tijdens de groei zo grondig onderzocht als in het Sophia Kinderziekenhuis. Het tiende lustrum werd 13 juni uitbundig gevierd.

Klassieke vorm
"Veel therapieën en diagnosen zijn gebaseerd op de wijze waarop ziekten zich bij volwassenen openbaren. Maar een kind is geen volwassene," schetst hoofd laboratorium Janneke Samsom. Een voorbeeld: bij 300 kinderen wordt jaarlijks de ziekte Chronische Darminflammatie (IBD) vastgesteld. "Slechts bij een kwart van de kinderen openbaart die zich in de klassieke vorm, die we ook bij volwassenen zien. En ook van kind tot kind kan de ziekte sterk verschillen. Op dit moment worden twee vormen van de ziekte erkend, elk met een behandeling volgens één basisprotocol."

Therapie op maat
Bij veel kinderen werkt dit goed, maar bij dertig procent van hen raakt de ziekte niet onder controle en is op termijn een ingrijpende operatie nodig waarbij (een deel van) de dikke darm wordt verwijderd. "Dat is ontzettend heftig. Aan ons de uitdaging om vast te stellen: welke processen in het afweersysteem spelen een rol bij deze kinderen, en welke behandeling past daarbij? Uiteindelijk willen we voor verschillende subgroepen van IBD therapieën op maat creëren."

Longontsteking
Het Kinderlab houdt zich naast chronische darmziekten ook intensief bezig met infectieziekten en leukemie. Zo wordt baanbrekend onderzoek gedaan naar longontsteking bij kinderen, waaraan wereldwijd jaarlijks 1,1 miljoen kinderen bezwijken. Het lab zoekt naar methoden om met een bloedtest te achterhalen of er sprake is van een bacteriële longontsteking en zo ja, welke bacterie de boosdoener is.

Bloedtest
"Met het oog op dreigende antibioticaresistentie wil je alleen antibiotica voorschrijven als je zeker weet dat het zin heeft. Terwijl je aan de andere kant ook niet ieder kind met longontsteking wilt onderwerpen aan een buitengewoon belastend longonderzoek waarbij een biopt wordt genomen." Ofschoon een kant-en-klare bloedtest er nog niet is, heeft het lab wel ontdekt hoe je zo'n bacterie in bloedcellen kunt herkennen.

Suikerglas
Het 50-jarig jubileum is gevierd met een rondleiding en workshops in het laboratorium voor medewerkers en patiënten en hun ouders. Ook een delegatie van donateurs van de Vrienden van het Sophia kreeg een rondleiding en nam tijdens een symposium in het Nieuwe Instituut kennis van enkele belangrijke onderzoeksresultaten.

Meer info: laboratorium Kindergeneeskunde.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 14 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!