Maartje Goverde - Tussen de kerstliedjes en het nieuws over corona door, komen ook zij op de radio weer de hele dag voorbij: de spotjes van de zorgverzekeraars.

Nooit eerder werd op zo’n duidelijke en schrijnende wijze de ongepastheid van de marktwerking in de zorg voor zo’n grote groep burgers duidelijk.

Het is crisis. Mensen zijn bezig met ziek zijn, met doodgaan, met eenzaam zijn, met zich afgesloten voelen van de wereld. Ondernemers zijn wanhopig, kunstenaars verdrietig, en heel, heel veel mensen zijn bang: ofwel voor het virus, ofwel voor de macht van de staat. En werkelijk niemand van hen zal verlossing vinden door het kiezen van een andere zorgverzekering.

Int tijden van crisis wordt duidelijk wat echt van waarde is; dingen als inkomen, te eten hebben een dak boven je hoofd, en zorg. Zorg. Niet marktwerking, maar zorg. In tijden van crisis zit niemand te wachten om zich te verdiepen in de verkiezingsprogramma’s en bij behorende -campagnes van de zorgverzekeraars. Met alle respect voor de mensen die zich er dag in dag uit voor inzetten aan de kant van de zorgverzekeraars: het heeft gewoon geen meerwaarde. Het gaat niet om het kiezen van een nieuwe volksvertegenwoordiging; het gaat erom dat je gedwongen wordt ergens voor te kiezen om gebruik te kunnen maken van je recht op zorg. Het is een onzin die verkiezing. Het is alsof je werkgever je elk jaar zou dwingen te kiezen welk administratiekantoor je loon uit mag gaan betalen. Of dat we ons politiestelsel via verzekeringen gaan regelen: in tijden van een delict kun je enkel bij je eigen verzekering aangifte doen en zij handelen deze dan af. De gewone agent op straat wordt dan uit een gezamenlijke regeling betaald, zoiets als de Wet Langdurige Zorg.

Het is niet dat de zorgverzekeraars het slecht bedoelen, het is alleen een totaal onzinnige manier om een recht te regelen.

Het levert geen enkele meerwaarde op; het is op zijn allerbest alleen maar onhandig gedoe en onnodig duur. Net als je politiestelsel via verzekeringen regelen: het slaat gewoon nergens op. Deze crisis maakt veel duidelijk. Het is tijd om te veranderen. En er zijn echt alternatieven genoeg.

Steeds meer mensen zijn bezig met het opzetten van nieuwe dingen, vanuit een andere manier van denken. Het is tijd, en deze crisis is een mooi moment voor het maken van een doorstart naar een nieuwe manier van samen leven en samen organiseren. Vanuit menselijkheid. Met begrip voor elkaar, en de wereld om ons heen. Met een beetje meer perspectief over waar de mogelijkheden en beperkingen liggen in deze wereld; daar gaan we sowieso naar toe.

De toekomst is al begonnen.

Haak je aan?

Maartje Goverde

Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers Coach, spreker, (v)blogger en auteur ‘Interactiekracht - gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’

 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2020-11-28
Naam blogger: Maartje Goverde


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com