Maartje Goverde - Elke nieuwe start is een nieuw kans. Voor velen is dat het nieuwe jaar, maar eigenlijk is het elke dag. Je kunt elke dag overnieuw beginnen, nietwaar?

Elk uur, zelfs; elke minuut. De enige echte kans om iets te veranderen is ‘nu’. Het nieuwe jaar is eigenlijk een extra grote NU. Ik ben niet persé van de-één-januari-goede-voornemens; het maakt niet uit; als je maar begint. Dus de start van het nieuwe jaar mag ook :)

Ik weet niet waar jij staat op dit moment, maar de wereld is een zooitje en ongetwijfeld zie jij dat ook. De toeslagenaffaire, de Lockdown, de ellende in de zorg, de burgers die zich niet aan de maatregelen houden (of juist wel, als je zelf tegen de maatregelen bent), het lerarentekort en ga zo maar door. Het zijn grote dingen die mis gaan en jij en ik zijn in ons eentje te klein om het zomaar even te veranderen. De grootsheid van alles voelt al snel zo machteloos dat we niet verder komen dan gewoon maar voortgaan in ons eigen leventje. Herkenbaar? En toch is het onterecht. Grote veranderingen beginnen klein. Denk aan Rosa Parks, die weigerde voor een blanke op te staan in de bus. Denk aan Gandhi die begon met kleine verzetsdaden en groots eindigde. En denk ook aan de kleinere veranderingen, zoals mensen die jou geïnspireerd hebben door een woord of daad, om iets in je leven om te gooien.  Of misschien heb je jezelf wel geïnspireerd naar een nieuwe koers. Grote veranderingen beginnen klein, en kleine dingen kun je elk moment doen.  

Voor mezelf heeft social media veel impact gehad; bijna twee jaar geleden begon ik met Twitter, en ik had niet kunnen denken dat ik daar zoveel mensen zou treffen die me zouden inspireren. Die contacten breidden zich ook weer uit naar andere social media, met weer meer nieuwe contacten. We zijn allemaal zo verschillend, en toch konden we met velen zo’n sterke vuist maken dat we een wet konden stoppen (wet BIGII). Anderen hadden impact op mijn leven en andersom. En vooral: ik kon iets doen. Doen. Actie. Het is het beste medicijn tegen machteloosheid.

Ik weet niet waar jij staat nu; op dit precieze moment in je leven. Maar ik weet dat ook jij ziet wat een chaos de wereld is, en de kans is groot dat ook jij het graag anders zou zien. In alle grootsheid van de wereldproblemen kun je zelf een steentje bijdragen; het maakt niet uit hoe klein het is. ‘Veranderen’ is een werkwoord: je moet er iets voor doen om het voor elkaar te krijgen. En je mag zelf kiezen wat. Als ieder van ons een eigen dingetje doet, doen we samen heel veel. Zo kunnen we elkaar versterken. Dan kunnen we het echt samen doen. Wie weet hoe ver we komen?

De toekomst is al begonnen.

Doe je mee?

Maartje Goverde

Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers; coach, spreker, (v)blogger en auteur ‘Interactiekracht - gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’

 

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-01-02
Naam blogger: Maartje Goverde


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com