Maartje Goverde  - Mijn missie in dit leven draait om ‘empowerment’. De krachten van mensen omhoog halen zodat ze er zelf bij kunnen.

Ik begon in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg), vooral omdat ik daar terecht kwam, en het daar ook het meeste nut had. Hoe krachtiger mensen worden, hoe minder zorg ze nodig hebben, nietwaar? Inmiddels mag ik ook voor mensen buiten de GGZ een steun zijn. Het is bijna hetzelfde, want als het gaat om empowerment, dan zie je steeds dezelfde patronen terugkomen in waarom mensen vastlopen en hoe ze terug in hun kracht kunnen komen. Ondanks alle verschillen – die er zeker zijn – zijn we allemaal mens, nietwaar? We kennen dezelfde emoties, gevoelens en ieder van ons krijgt te maken met de grenzen van het leven. Nu de coronacrisis zich voortsleept, lopen steeds meer mensen tegen zulke grenzen aan, want wat ooit normaal was, ligt nu stil. En het duurt te lang; de emoties lopen op. En waar emoties opkomen, worden mensen haastig en ongeduldig. Je ziet het aan de roep van steeds meer mensen om alles maar open te gooien, met als dieptepunt de campagne van HerstelNL. Ongeduld maakt onzorgvuldig. Het plan was dan ook niet onderbouwd en niet uitvoerbaar, zoals onder andere in ‘Lubach op zondag’ al duidelijk werd neergezet. Emoties zijn niet vatbaar voor rede. Dat weten we eigenlijk al heel lang – in ieder geval in mijn werkveld – maar nu is het weer eens heel duidelijk zichtbaar: HerstelNL blijft volharden in het eigen verhaal en schakelt na wat tegengas van de week, zelfs nog eens even op om er nog harder tegenaan te gaan. Het is alsof je zit te kijken naar een roedel hyena’s, die met intimidatie proberen een leeuw bij haar prooi weg te drijven. Alleen: er zijn wel slachtoffers, maar er is geen prooi, en de leeuw is een virus dat je niet kunt zien.

Het is zo begrijpelijk, vind je niet? Zoveel mensen die last hebben; verlangen naar duidelijkheid, vrijheid, rust. Die zich terechte zorgen maken om hun gezondheid of hun bedrijf. Zeker met het beleid van onze regering, dat zich treurig traag voortsleurt zonder ooit echt ergens voor te staan. De enige houvast in hun keuzes waren de cijfers over ‘de IC-bedden’, maar afgelopen week zijn ze zelfs daar vanaf gestapt, door met stijgende cijfers toch voor meer vrijheid te kiezen. Hoe kun je nog uit de emotie blijven, als er zoveel op het spel staat?

Empowerment. Je eigen kracht. Je kunt er pas gebruik van maken als je weet waar je staat. Als je weet in welke situatie je zit. Pas dan weet je wat je keuzes echt zijn. Je kunt een puzzel pas leggen als je de stukjes ziet, nietwaar? Onze realiteit is dat er een kabinet is dat geen duidelijke keuzes maakt, en dat degene die het hardste schreeuwen, het meeste aandacht krijgen. Dat is waar we in zitten. Klinkt dramatisch, maar het hoef geen drama te zin. Als anderen niet duidelijk zijn, mag je je eigen duidelijkheid maken. Dat is ook empowerment: zelf kiezen. Voor wat jij doet. Er gaat een enorme kracht uit van zelf je eigen koers bepalen, ondanks alle onrust om je heen. De enige uitdaging is om niet je emotie te laten leiden, maar zelf te kiezen. Vanuit rust. Vanuit jezelf, en wat jij diep vanbinnen weet dat jij nodig hebt in jouw situatie. Want wat je vandaag kiest, bepaalt hoe je leven er morgen uit zal zien.

Je toekomst is al begonnen

Doe je mee?

Maartje Goverde

Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers Coach, spreker, (v)blogger en auteur ‘Interactiekracht - gezond gedrag en eigen regie in psychiatrie en jeugdzorg’

 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 27 feb 2021
  • Naam blogger: Maartje Goverde

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!