Ondanks weken van meer dan 50 uur krijgen de meeste coassistenten geen tegemoetkoming

Meer dan 80% van alle coassistenten besteedt meer dan 50 uur per week aan de coschappen inclusief zelfstudietijd. Bij 30% is dit zelfs meer dan 60 uur. “Het is voor ons nagenoeg onmogelijk om een bijbaan te nemen”, zegt Amir Abdelmoumen, voorzitter van belangenorganisatie De Geneeskundestudent. “Gelukkig krijgen co’s in umc’s sinds dit jaar een tegemoetkoming voor hun inspanningen, maar in algemene ziekenhuizen nog niet. Daarom pleiten wij voor een tegemoetkoming voor álle coassistenten en organiseren we samen met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) op 22 augustus een actiedag om een lans te breken voor de co’s.”

De studiebelasting voor coassistenten bedraagt maximaal 46 uur per week. Die 46 uur is al een uitzondering, want de Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk Onderzoek geeft een norm van 40 uur per week aan. “Wij coassistenten willen graag zoveel mogelijk ervaring opdoen en dragen graag bij aan patiëntenzorg. Daarom hebben wij er ook geen enkel probleem mee om lange dagen te maken, nachtdiensten te draaien of om in weekenden en vakantie te werken”, zegt Abdelmoumen. Maar de hoge studiebelasting zorgt er wel voor dat het hebben van een bijbaan voor een coassistent praktisch onhaalbaar is. “Het lopen van coschappen gebeurt in de masterfase van de studie geneeskunde. We betalen deze twee jaar wel gewoon collegegeld van zo’n tweeduizend euro per jaar. Omdat je naast je coschappen geen tijd hebt om te werken, heb je haast wel ouders nodig die je financieel steunen. Dat maakt de studie niet bepaald toegankelijk voor iedereen.”

Afspraak in cao 
Vorig jaar is er in de Cao UMC afgesproken dat coassistenten een tegemoetkoming van honderd euro per maand ontvangen. “Een mooie eerste stap, maar het leidt tot ongelijkheid als co’s in algemene ziekenhuizen dat niet krijgen”, zegt Abdelmoumen. De Geneeskundestudent en de LAD pleiten daarom voor een tegemoetkoming voor de naar schatting 4.000 coassistenten in algemene ziekenhuizen. Tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen heeft de LAD hierop ingezet. Eind juni liepen deze onderhandelingen echter vast en vooralsnog lijkt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen niets te zien in een tegemoetkoming. Daarom komen medici vandaag in actie. Via #breekeenlansvoordeco worden op social media om 12.00 uur filmpjes en foto’s gedeeld waarin artsen, coassistenten en andere (para)medici publiekelijk hun steun uitspreken voor de co’s. Bekende artsen als Marcel Levi, Wanda de Kanter, René Héman en Bertho Nieboer werken mee aan de actie.

Over De Geneeskundestudent en de LAD
De Geneeskundestudent is de landelijke en onafhankelijke belangenbehartiger van ruim 15.000 geneeskundestudenten. Ze is namens alle studenten spreekbuis richting faculteiten, de KNMG, politiek en andere relevante instanties.
De LAD is de werknemersorganisatie voor (aanstaande) artsen en andere zorgprofessionals in dienstverband en heeft circa 35.000 leden. Ze maakt zich hard voor goede arbeidsvoorwaarden én -omstandigheden van alle artsen in dienstverband en ondersteunt hen gedurende hun hele artsenloopbaan



Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : De Geneeskundestudent
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Coassistenten in heel Nederland komen in actie voor tegemoetkoming
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 22 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!