Naast het behouden van doktersassistenten is het nodig om meer doktersassistenten op te leiden

Werkgevers en leidinggevenden in de huisartsen- en ziekenhuiszorg zijn zeer tevreden over het werk dat doktersassistenten verrichten. Ook zouden zij graag zien dat de assistenten meer tijd krijgen voor behandeling van patiënten en voor preventie. Daarnaast willen werkgevers en leidinggevenden de opleiding naar een hoger niveau tillen en het beroep een wettelijke titelbescherming geven. Zo kan het aantrekkelijker zijn om doktersassistent te worden, waarmee we de grote tekorten op de arbeidsmarkt kunnen tegengaan. Dit blijkt uit een vragenlijstonderzoek van het Nivel in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten.

Veel werkgevers en leidinggevenden in de huisartsen- en ziekenhuiszorg hebben problemen met het opvullen van vacatures. Maar liefst zeventig procent verwacht dat dit in de komende vijf jaar alleen nog maar problematischer zal worden (zie ook het nieuwsbericht met publicatie van de jaarlijkse enquête onder huisartsen 2021)

Een betere aansluiting met de praktijk en meer doktersassistenten opleiden
Om het beroep van doktersassistent aantrekkelijker te maken en te houden is het volgens werkgevers en leidinggevenden belangrijk om de opleiding nóg beter te later aansluiten op de praktijk. Zo kan voorkomen worden dat doktersassistenten (in opleiding) uitstromen of doorstromen naar andere beroepen in de zorg. Ook geven zij aan dat er in de opleiding meer aandacht moet komen voor de ziekenhuispraktijk, waar ook veel doktersassistenten werkzaam zijn.

Naast het behouden van doktersassistenten is het nodig om meer doktersassistenten op te leiden.
Er is in huisartsenpraktijken namelijk behoefte aan meer doktersassistenten per normpraktijk (FTEs).

Meer tijd voor behandeling en preventie, minder voor administratie
Volgens werkgevers en leidinggevenden besteden doktersassistenten op dit moment de helft van hun tijd aan administratieve taken. Zij zouden liever zien dat dit minder is en dat doktersassistenten vooral meer tijd aan behandeling en preventie besteden.

Een sterkere positie van het beroep door wettelijke titelbescherming
De positie van het beroep kan ook naar een hoger niveau worden getild door een wettelijke titelbescherming. Ongeveer tachtig procent van de werkgevers en leidinggevenden vindt dat er een titelbescherming moet komen. Beleidsmakers in de zorg kunnen deze informatie meenemen in hun plannen.

Over het onderzoek
De cijfers in dit rapport zijn gebaseerd op twee online vragenlijsten die tussen april en mei 2022 zijn ingevuld door 520 werkgevers en leidinggevenden van doktersassistenten in huisartsenpraktijken en 117 werkzaam in ziekenhuizen en zelfstandige klinieken in Nederland. De verzamelde gegevens vormen een brede basis om uitspraken te doen over de visie van werkgevers en leidinggevenden in de Nederlandse huisartsenpraktijken, ziekenhuizen en zelfstandige behandelklinieken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Nivel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Nivel
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Werkgevers en leidinggevenden willen de rol van doktersassistenten naar een hoger niveau tillen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 22 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!