Meer zeggenschap en eerste keus voor vaste mensen

CNV Zorg en Welzijn en FNV hebben met werkgeversorganisaties SWN en FCB een onderhandelingsakkoord gesloten over de nieuwe cao Sociaal Werk, Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening. De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 juli 2023 tot 1 augustus 2025 en voorziet in drie structurele loonsverhogingen van in totaal 15%. Vaste medewerkers krijgen de eerste keus uit de diensten en worden meer betrokken bij het beleid.

Meer zeggenschap en eerste keus voor vaste mensen
CNV Zorg en Welzijn onderhandelaar Marco Dons: “Alle medewerkers gaan er in salaris fors op vooruit. Dat is ook nodig, want de inflatie heeft iedereen flink geraakt. Het werk zelf is mooi en inhoudelijk, maar de werkdruk is hoog. Dat zet de werk-privébalans onder druk. We zijn blij dat we goede afspraken hebben kunnen maken over meer zeggenschap van de werknemers. Vaste werknemers hebben voortaan de eerste keus bij de roosterplanning, waardoor niet langer alle gewilde diensten naar zzp’ers gaan. Ook wordt tijd ingeroosterd voor extra taken, ook dat geeft ‘lucht’. Het vaste personeel wordt betrokken bij het opleidingsbeleid, het strategisch beleid en het stagebeleid en krijgt hierdoor meer invloed op het werk. Het is voor de sector belangrijk om aantrekkelijk te blijven voor de huidige en voor toekomstige werknemers, daar gaan deze afspraken zeker bij helpen.”

Structurele loonstijging:
7% op 1 juli 2023
4% op 1 januari 2024
4% op 1 juli 2024
Minimumloon naar 14 euro per 1 januari 2024

Verhoging onregelmatigheidstoeslag
De onregelmatigheidstoeslag voor nachtdiensten op maandag t/m vrijdag gaat van 20 naar 25%. Ook de toeslag op vrijdagavond gaat van 20 naar 25%. De onregelmatigheidstoeslag wordt maximaal gebaseerd op het uurloon dat hoort bij schaal 5 periodiek 11. Dat was schaal 4 periodiek 10.

Diversiteitsdag
Medewerkers kunnen naar eigen keuze één feestdag omwisselen.

Thuiswerkvergoeding
De thuiswerkvergoeding wordt verhoogd naar 2 euro 15.

Looptijd
De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 juli 2023 tot 1 augustus 2025 en loopt dus 25 maanden.

Stemming
De leden van CNV Zorg en Welzijn kunnen tot vrijdag 7 juli 12.00 uur hun stem uitbrengen op dit akkoord. 

Bron: CNV Zorg en Welzijn


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg en Welzijn / Manon van Essen
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg en Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Akkoord over nieuwe 2-jarige cao Sociaal Werk met 15% extra loon en roosterkeuze voor vast personeel
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!