(advertentie)

Geachte lezer graag wil ik u in dit verhaal meenemen wat de overgangsregeling wet BIG 2 voor mij betekent. Sinds 2005 ben ik verpleegkundige niveau 4,  in 2012 heb ik mij gespecialiseerd als Diabetesverpleegkundige.

Ik heb mijn opleiding aan het st. Antonius gevolgd en aangevuld met een voorschrijfbevoegdheid voor bloedglucose verhogende en verlagende medicatie. Dit jaar heb ik de wondverpleegkundige opleiding afgerond van het Erasmus MC.

Omdat mbo verpleegkundigen met een specialisatie zich niet kunnen laten registreren als regieverpleegkundigen denk ik dat een grote (en waardevolle) groep gespecialiseerde verpleegkundigen niet de erkenning krijgen die ze verdienen. 

Het is een illusie om te denken dat dit verder geen gevolgen heeft, er zal als er in de toekomst een vacature komt voor bv een diabetesverpleegkundige in de functie-eisen HBO-V of regieverpleegkundige gevraagd worden. (Organisaties vinden makkelijker voor de inschaling van salaris + je kan de verzekeraar laten zien dat je HBO werk en denk niveau in huis hebt). 
Dit betekent dat veel gespecialiseerde verpleegkundigen moeten blijven zitten waar ze zitten of alsnog de HBO-V opleiding van 3 jaar moeten volgen. 

Het zal de maatschappij veel geld kosten om alle gespecialiseerde verpleegkundigen op te leiden tot HBO verpleegkundige en vraagt ook een behoorlijke investering van de gespecialiseerd verpleegkundige. Deze werkt al jaren op HBO niveau maar moet nu eerste een algemene brede opleiding volgen die geen meerwaarde bied voor de baan die hij zij ambieert. Niet iedereen zal deze investering willen doen en zal veel kennis en kunde verloren gaan. Ik kan mij niet voorstellen dat dit de bedoeling is in de huidige markt met al zijn krapte. Het zou een verarming betekenen van kennis en kwaliteit in de zorg.

Prima dat er meer duidelijkheid komt maar zorg dan wel voor een overgangsregeling waar iedereen mee uit de voeten kan. We staan nu voor een korte periode waarin alles goed geregeld moet worden. Doe dit dan ook. Ik zou er geen moeite mee hebben om een “reparatie” traject te moeten doorlopen. Veel competenties heeft de gespecialiseerde verpleegkundige al doorlopen en werkt nog steeds zo. 

Mijn oproep is; zorg voor een eerlijke overgangsregeling waar niet alleen wordt gekeken naar NLQF6-gecertificeerde vervolgopleidingen.  Geef de vakmensen die onmisbaar zijn in de zorg en door veel ervaring en aanvullende opleidingen zich hebben gespecialiseerd ook een kans om zich te laten registeren als regieverpleegkundige! 

(naam bekend bij de redactie)

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2019-08-07

Relevante artikelen ...

BIG II - Update - Rol VenVN Deze week kwam de gespreksnotitie van de VenVN met -de door minister Bruins aangestelde verkenner- Alexander Rinnooy Kan.De VenVN heeft gemeld dat er ... Blogs & Vlogs - BIG II Sat, 05 Oct 2019, 21:19:41
BIG II - "Verpleegkundigen in het pak gen.... door minister Bruins" Schokkend nieuws in de "affaire" wet BIG II. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen NVZ meldt vol trots op haar website de start van een meerjari... Blogs & Vlogs - BIG II Tue, 01 Oct 2019, 18:30:13
BIG II - Zoektocht naar zondebok na bericht over AMC Er worden twijfels geuit over de integriteit van verpleegkundigen naar aanleiding van het artikel over een rapport van Amsterdam UMC waaruit blijkt ... Blogs & Vlogs - BIG II Sat, 28 Sep 2019, 16:21:58
BIG II - Update - Werkgevers en kwaliteit Afgelopen week zijn de laatste gesprekken geweest van de door Minister Bruins aangestelde verkenner A. Rinnooy Kan. Het heeft er nu alle schijn va... Blogs & Vlogs - BIG II Sat, 28 Sep 2019, 14:31:16
BIG II - Vertrouwelijk rapport: AMC gaat dóór, ondanks ‘pas op de plaats’ en Verkenner Wet BIG II Zorgkrant heeft een vertrouwelijk rapport in handen gekregen waaruit blijkt dat Amsterdam UMC vooralsnog gewoon doorgaat op de ingeslagen weg met het ... Blogs & Vlogs - BIG II Tue, 24 Sep 2019, 20:13:06
BIG II - Vragen: Weg met klinisch redeneren!? Gaan patiënten met de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen – al dan niet verankerd in wet BIG II – nog verantwoorde zorg krijgen? Dat is ... Blogs & Vlogs - BIG II Sun, 22 Sep 2019, 17:01:40