Geachte lezer graag wil ik u in dit verhaal meenemen wat de overgangsregeling wet BIG 2 voor mij betekent. Sinds 2005 ben ik verpleegkundige niveau 4,  in 2012 heb ik mij gespecialiseerd als Diabetesverpleegkundige.

Ik heb mijn opleiding aan het st. Antonius gevolgd en aangevuld met een voorschrijfbevoegdheid voor bloedglucose verhogende en verlagende medicatie. Dit jaar heb ik de wondverpleegkundige opleiding afgerond van het Erasmus MC.

Omdat mbo verpleegkundigen met een specialisatie zich niet kunnen laten registreren als regieverpleegkundigen denk ik dat een grote (en waardevolle) groep gespecialiseerde verpleegkundigen niet de erkenning krijgen die ze verdienen. 

Het is een illusie om te denken dat dit verder geen gevolgen heeft, er zal als er in de toekomst een vacature komt voor bv een diabetesverpleegkundige in de functie-eisen HBO-V of regieverpleegkundige gevraagd worden. (Organisaties vinden makkelijker voor de inschaling van salaris + je kan de verzekeraar laten zien dat je HBO werk en denk niveau in huis hebt). 
Dit betekent dat veel gespecialiseerde verpleegkundigen moeten blijven zitten waar ze zitten of alsnog de HBO-V opleiding van 3 jaar moeten volgen. 

Het zal de maatschappij veel geld kosten om alle gespecialiseerde verpleegkundigen op te leiden tot HBO verpleegkundige en vraagt ook een behoorlijke investering van de gespecialiseerd verpleegkundige. Deze werkt al jaren op HBO niveau maar moet nu eerste een algemene brede opleiding volgen die geen meerwaarde bied voor de baan die hij zij ambieert. Niet iedereen zal deze investering willen doen en zal veel kennis en kunde verloren gaan. Ik kan mij niet voorstellen dat dit de bedoeling is in de huidige markt met al zijn krapte. Het zou een verarming betekenen van kennis en kwaliteit in de zorg.

Prima dat er meer duidelijkheid komt maar zorg dan wel voor een overgangsregeling waar iedereen mee uit de voeten kan. We staan nu voor een korte periode waarin alles goed geregeld moet worden. Doe dit dan ook. Ik zou er geen moeite mee hebben om een “reparatie” traject te moeten doorlopen. Veel competenties heeft de gespecialiseerde verpleegkundige al doorlopen en werkt nog steeds zo. 

Mijn oproep is; zorg voor een eerlijke overgangsregeling waar niet alleen wordt gekeken naar NLQF6-gecertificeerde vervolgopleidingen.  Geef de vakmensen die onmisbaar zijn in de zorg en door veel ervaring en aanvullende opleidingen zich hebben gespecialiseerd ook een kans om zich te laten registeren als regieverpleegkundige! 

(naam bekend bij de redactie)

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2019-08-07

Relevante artikelen ...

BIG II - Een onbedwingbare behoefte aan inservice-verpleegkundigen Naar aanleiding van ons vorige artikel over onduidelijkheid over het niveau van de inservice-verpleegkundige, ging Zorgkrant.nl op nader onderzoek uit... Blogs & Vlogs - BIG II Tue, 13 Aug 2019, 15:27:48
BIG II - Voorlichting aan Minister Bruins Geachte minister Bruins, Als ik de sociale media mag geloven puilt u mailbox inmiddels uit van vele bezorgde collega’s die u van alles duidelijk will... Blogs & Vlogs - BIG II Sat, 10 Aug 2019, 11:07:23
BIG II - Zorgen om de plannen van Bruins Bij dezen wil ook ik mijn grote zorgen ten aanzien van de plannen van minister Bruins uitspreken: En dan heb je ook nog de inservice-opgeleide verp... Blogs & Vlogs - BIG II Wed, 07 Aug 2019, 16:23:13
BIG II - Het twijfelachtige besluit over de inserviceverpleegkundige Een groot pijnpunt voor verpleegkundigen in de overgangsregeling bij het wetsvoorstel Wet BIG II, is de positie van de inservice opgeleide verpleegkun... Blogs & Vlogs - BIG II Sun, 04 Aug 2019, 12:30:10
BIG II - Een bericht vanuit de Sociale Psychiatrie Ik zal me even voor gaan stellen; Mij ontmoeten en treffen als professional betekent het volgende; Alleen in het diepste, meest zwarte krochten van ... Blogs & Vlogs - BIG II Sun, 04 Aug 2019, 12:20:24
BIG II - de traumahelikopter Geachte minister Bruins,   In 1990 startte ik met de opleiding  in-service A –verpleegkundige  gevolgd door de NLQF6 beoordeelde o... Blogs & Vlogs - BIG II Sat, 03 Aug 2019, 17:45:11

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Plaats uw bericht zonder in te loggen. Pas zichtbaar na beoordeling door een moderator!
0 Characters
Bijlagen (0 / 3)
Deel jouw locatie

(advertentie)