Nieuws per tag ...

 •  Reacties en blogs van collega's

  Laatste nieuws......

  Hieronder treft u de laatste 6 nieuwsberichten. Klik op de balk met "lees meer" om meer berichten te tonen. U kan dit eventueel herhalen tot het laatste bericht. 

  Toon alle nieuws groepen.  |   Nieuwsbericht aanbieden?  |  Lees de disclaimer

   

  {module Blog3 - laatste artikelen op themapagina}

   

 • Ben jij kritisch over de veranderingen rondom BIG II en de overgangsregeling voor verpleegkundigen?

  Wij zoeken bloggers / redacteurs die meer inzicht geven in de achtergronden en hun beleving rondom deze ingrijpende veranderingen. 

 • Break the silence

  Het kan niemand zijn ontgaan: de functiedifferentiatie tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen, de wet BIG II, de overgangsregeling en alle vragen die deze ontwikkelingen oproepen.

 • Brief (4): Functiewaardering verpleegkundigen

  Beste minister Bruins,

  Met veel ongeloof volg ik de berichten die via sociale media verstuurd worden. Berichten over een functiewaardering van verpleegkundigen die volgens wet big 2 worden ingedeeld.

 • Brief aan de leden van de tweede kamer (1)

  Geachte leden van de tweede kamer,

  Ik richt me tot u over het voorstel om de functie van regieverpleegkundige in te stellen, wet BIG-II. 

 • Brief aan minister (1)

  Geachte heer /mevrouw, 

  Middels deze mail wil ik reageren op het wetsvoorstel, wijziging van BIG register, BIG II.

  Ik ben een HBO-V verpleegkundige die, na haar afstuderen, inmiddels al 23 jaar werkervaring heeft opgedaan binnen de gespecialiseerde GGZ. 

 • Brief aan minister (2)

  Beste minister de Jonge en minister Bruins, 

  Bij deze wil ik mijn zorgen uiten over de komende wet Big2.

  In 1986 ben ik geslaagd als inservice A verpleegkundige. In 1990 heb ik de MGZ opleiding afgerond, gericht om als wijkverpleegkundige te gaan werken bij de toen nog Rotterdamse Kruisvereniging. 

 • Brief aan Minister (3)

  Geachte Minister,

  Sterk zijn in deze tijden van onzekerheid…..

  Nadat we vorig jaar het CAO verhaal binnen de Ambulancezorg hadden, worden we nu geconfronteerd als verpleegkundigen met de Wet BIG 2.

 • Brief aan Minister en leden van tweede kamer (1)

  Beste minister en leden van de 2e kamer,

  Begrijp ik goed dat de verpleegkundige zorg gesplitst gaat worden in 
  voorspelbare en niet voorspelbare zorg?

 • Brief van een wondconsulent aan de minister (5)

  Hooggeachte minister B. Bruins, mevr. Lodders,

  Hierbij haak ik aan bij mijn collega-verpleegkundigen die geconfronteerd worden met de plannen die er liggen voor wetsvoorstel Wet BIG II, met betrekking tot de titel regieverpleegkundige.

 • Brief van verpleegkundig zorgcoördinator aan minister (6)

  Beste minister Bruins,

  Vol ongeloof heb ik afgelopen tijd de berichtgeving gevolgd met o.a. de uitleg vanuit uw kant.  Ik heb al weken een knoop in mijn maag, een soort brok ik mijn keel die ik maar niet weg krijg. 

 • Brief van wijkverpleegkundige aan minister (7)

  Beste minister Bruins en kamerleden,

  Door de komst van BIG II zijn mijn opleidingen en werkervaring niet
  regie verpleegkundig waardig.

 • De overgangsregeling

  Lekker cynisch
  ‘Gelukkig heb jij HBO niveau, anders kun je volgend jaar je telefoon niet meer opnemen’, zeg ik gekscherend tegen mijn manager, die zijn piepende GSM uit zijn broekzak staat te vissen.

 • Thema pagina: BIG II & de regieverpleegkundige 

  Door het nieuwe wetsvoorstel BIG II (Wet beroepen individuele gezondheidszorg) komt er een nieuwe beroepstitel in de Wet BIG bij: regieverpleegkundige. Die komt naast de huidige beroepstitel van verpleegkundige.

  Rondom dit thema valt veel te doen en te vertellen. Maak hieronder uw keuze...

 • Uitleg bij het thema: regieverpleegkundige

  Er is een wetsvoorstel gedaan om een nieuw beroep in te voeren: de regieverpleegkundige. Wat is het eigenlijk? En waarom is dit belangrijk?

  Wat is het ?
  Nederlandse verpleegkundigen kunnen verschillende opleidingen gedaan hebben om verpleegkundige te worden: een HBO-, MBO- of een inservice-opleiding. In de praktijk werken verpleegkundigen met een verschillende achtergrond vaak door elkaar op dezelfde functies. Er zijn allerlei redenen waarom dat best verklaarbaar is, maar het blijft toch een beetje vreemd. In het verleden zijn er pogingen gedaan om verschillende functies te ontwikkelen voor met name HBO en MBO, maar dat werkte soms maar een beetje en soms niet, en op veel plekken is het niet eens geprobeerd. Een heel lang verhaal kort: uiteindelijk heeft de minister besloten dat het dan maar in en wet geregeld moest worden; de wet BIG (versie 2; vandaar: Wet BIG II). Functiedifferentiatie (onderscheid maken tussen verschillende functieniveaus) regelen in een wet is een beetje vreemd, daarom is er een nieuw beroep bedacht: de regieverpleegkundige. Dit is dan het nieuwe beroep voor de HBO verpleegkundige.

  Waarom is dit belangrijk?
  Omdat er nu een nieuw beroep komt, moet in de wet ook het verschil tussen de verpleegkundige en de regieverpleegkundige komen, zodat bijvoorbeeld de tuchtrechter of de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ook weten waarop te letten als de wet gehandhaafd moet worden. In het wetsvoorstel zijn de omschrijvingen voor de beroepen ‘verpleegkundige’ en ‘regieverpleegkundige’ bijna hetzelfde. Het verschil is dat de regieverpleegkundige zorg mag ‘initiëren’ en ‘regisseren’, en kwaliteit van zorg mag ‘initiëren’ en ‘ontwikkelen’. Het verschil tussen de twee beroepen zit dus in de begrippen ‘initiëren’, ‘regisseren’ en ‘ontwikkelen’.
  Maar wat betekent dat precies?
  Dat is nog helemaal niet zo heel duidelijk. Daarom zijn er veel verpleegkundigen die zich zorgen maken. Hoe gaat hun werk eruit zien? Hoeveel regieverpleegkundigen zijn er straks nodig? En wie komen voor die functie in aanmerking? Welk effect gaat dit hebben op de patiëntenzorg?

  Door de Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) is een opzet gepresenteerd voor de globale verschillen in taakverdeling. Een mooi startpunt. Veel is echter nog niet onderzocht, bijvoorbeeld wat de uitwerking van het voorstel gaat zijn in de praktijk, bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg, of de verstandelijk gehandicaptenzorg. En er is al helemaal geen onderzoek gedaan naar de uitwerking voor de patiënt: hoe gaat zíjn ervaring zijn met deze wet?

  Daarnaast is door ‘commissie Meurs’ besloten wat de voorwaarden zijn om in het register voor regieverpleegkundigen te mogen. Deze voorwaarden zijn opgenomen in ‘de overgangsregeling’ en op 5 juni 2019 door de minister gepresenteerd. Toen werd voor een heleboel verpleegkundigen duidelijk dat ze niet in aanmerking komen voor het werk wat ze nu – vaak al jaren – doen. Omdat hun werk veel taken van een regieverpleegkundige omvat, en zij niet in aanmerking komen voor het betreffende register. Kunnen zij hun werk straks nog doen?

   

  big 2 schema 3

  klik hier voor de PDF versie

  Externe links bij dit artikel:

  Interne links bij dit artikel:

 • Verpleegkundige laat zich niet degraderen!

  De verpleegkundigen in Nederland zijn boos, de minister van Medische Zaken en Sport heeft een voorstel overgenomen waarbij mogelijk duizenden verpleegkundigen zich weer in de schoolbanken moeten voegen...

 • Verpleegkundigen in opstand om BIG 2

  De mails met aanmeldingen en steunbetuigingen stromen binnen bij het secretariaat van De Witte Woede 2018 ten bate van de twee weken geleden opgerichte actiecomité  / werkgroep BIG 2in de Overgang. 

 • Vragen en het aanbieden van uw reactie

  Een inhoudelijke vraag?

  Voor inhoudelijke vragen rondom BIG II en de (overgangsregeling) m.b.t. de functie van regieverpleegkundige verwijzen wij o.a. naar de beroepsvereniging V&VN en VWS. Een tip voor het uitwisselen van antwoorden m.b.t. BIG II is ook de FB groep UMC's in actie


  Reactie aanbieden?

  Wilt u een reactie aanbieden aan de bezoekers van ZorgKrant.nl dan kunt u deze mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

  Wij plaatsen alleen artikelen en blogs die door u zelf geschreven zijn en vrij gepubliceerd mogen worden via de kanalen van ZorgKrant.nl / stichting Care Net Holland (CNH). Uiteraard moet uw artikel aansluiten bij dit thema en onze doelgroep, omvat deze geen reclame, ongenuanceerde kritiek en/of gaat deze in tegen de Nederlandse wetgeving.

  In de regel doen wij inhoudelijk geen wijzigingen en gaan wij in overleg bij vragen. De redactie heeft altijd het recht om reacties te weigeren en/of te verwijderen.

 • Waarom Wet BIG II een verkeerde keus is?

  De overgangsregeling voor verpleegkundigen in het kader van de wet BIG II heeft landelijk veel onrust gegeven. Deze onrust over de overgangsregeling is nu in volle gang.(advertentie)