Er is veel te doen over de invoering van de regieverpleegkundige in wetsvoorstel Wet BIG II; een ‘nieuw’ verpleegkundig beroep.

Naast het gegeven dat er veel weerstand is tegen deze wet, zijn er ook nog veel voorstanders. Het dossier is complex; voor mensen die het van afstand volgen is het moeilijk om er een vinger achter te krijgen. Mogelijk is dat ook een reden waarom veel beleidsmakers de nadelen van de wet niet goed zien en praten in termen van ‘kansen’, terwijl de meeste verpleegkundigen vooral schrikbarende taferelen voor zich zien.  Wat is nu de waarheid? 

Feitelijk gezien: er is geen goede mening te vormen zonder dat er duidelijkheid komt over de vele onbeantwoorde vragen die er nog zijn. Recentelijk verscheen er een overzicht van die vragen, opgesteld door verpleegkundigen, op diverse social media. Het is opgestuurd naar de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN), en openbaar gemaakt in de hoop dat er alsnog antwoorden zullen komen. Want als we de uitleg van V&VN op de website naast de vragen van de verpleegkundigen leggen, blijft V&VN verbazingwekkend genoeg slechts aan de oppervlakte van de diepgaande zorgen van de beroepsgroep zelf. Het is op zijn zachtst gezegd bijzonder dat een spreekbuis van de beroepsgroep – wat V&VN zou moeten zijn, gezien haar missie – de vragen en zorgen stelselmatig uit het voetlicht houdt. Zelfs minister Bruins van VWS lijkt niet op de hoogte, blijkt uit zijn reactie in het AD en bij Jinek aan tafel op respectievelijk 19 en 21 augustus j.l. Anders zou hij ongetwijfeld van meer begrip getuigen voor het standpunt van de verpleegkundigen. Zover hij weet, komt de vraag om deze wet vanuit de beroepsgroep zelf. Verpleegkundigen willen al 40 jaar functiedifferentiatie, en het lukt ze maar niet, stelt hij ook al in zijn brief aan de kamer op 5 juni. Ongetwijfeld is de minister dan ook verbaasd over de opstand onder verpleegkundigen nu vandaan komt. 

Om hem en u te helpen een eigen mening te vormen, zullen we komende tijd de meest prangende vragen met u onder de loep nemen. Vandaag een eerste vraag. Het belangrijkste argument voor het invoeren van Wet BIG II is die redenatie dat functiedifferentiatie tussen MBO en HBO verpleegkundigen al 40 jaar niet lukt. Maar op de website van V&VN legt de beroepsvereniging uit dat in verschillende werkvelden al functiedifferentiatie wordt toegepast, soms al vele jaren. De vraag die verpleegkundigen nu stellen is:

Er is in verschillende werkvelden, en ook al vele jaren, sprake van functiedifferentiatie, zoals ook op de website van de V&VN vermeld staat. Kunt u erkennen dat hiermee het belangrijkste argument voor het invoeren van de regieverpleegkundige in Wet BIG II feitelijk gezien onjuist is? 

Gezien het feit dat precies dit punt de allerbelangrijkste onderbouwing voor de invoering van een nieuw verpleegkundig beroep is, lijkt me dit een bijzonder relevante vraag. U ook? 

Minister Bruins laat er het volgende over weten:

"Functiedifferentiatie is een wens van het veld zelf. De beroepsorganisatie sprak van 'een lang koesterde wens' om de functiedifferentiatie in de wet te regelen. Ook de functiebenaming regieverpleegkundige is door de beroepsorganisatie voorgesteld. Omdat het veld liet weten er al vele jaren lang niet uit te komen, ben ik gevraagd dit te regelen via de Wet BIG. Maar dat kan bijvoorbeeld ook via de CAO of een (kwaliteits)richtlijn van het veld. De onrust die nu is ontstaan, vind ik natuurlijk vervelend. Het is beslist niet de bedoeling mensen hun ervaring of taken af te nemen waar ze voor zijn opgeleid. We hebben alle zorgprofessionals hard nodig. Van belang is eerst duidelijk te krijgen wat betrokken partijen nu willen en daar moet gezamenlijk draagvlak voor zijn. Het wetsvoorstel in de huidige vorm gaat het niet worden. En nogmaals, of de functiedifferentiatie wettelijk moet worden geregeld, die vraag ligt weer open op tafel. Ik heb een verkenner aangesteld, Alexander Rinnooy Kan. Hij spreekt de komende weken met alle partijen. Afhankelijk van die uitkomsten, ga ik kijken wat een logisch vervolg is."

Maartje Goverde
Redacteur Zorgkrant.nl

Links bij dit artikel:

 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Datum: 26 aug 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!