Waar de wet BIG II lijkt te gaan over verpleegkundigen, ontbreekt de belangrijkste partij in de discussie: de patiënt.

Wat gaat de invloed zijn op alle zieken? Een zinnige vraag en een reden tot (lichte?) paniek. Hoe veilig zijn patiënten straks nog? Er zijn meerdere redenen om je af te vragen hoe schadelijk Wet BIG II en de bijbehorende beroepsprofielen precies zijn, maar hier de belangrijskte:

In Wet BIG II en de beroepsprofielen staat geregeld dat alleen de HBO regieverpleegkundige nog mag ‘klinisch redeneren’ door haar eigen waarnemingen te koppelen aan fysiologie, pathologie, anatomie en farmacologie. Dat betekent dat je je eigen waarnemingen kunt koppelen aan ziekte, stoornis en medicatie. Oftewel: je kunt signalen van ziekte en gezondheid herkennen. Je herkent of iemand zieker wordt of beter wordt. Je weet dat pijn aan een kaak ook op een hartaanval kan duiden, of dat het verdoezelen van een gebrekkig geheugen zou kunnen komen van Korsakov. Nu leren alle verpleegkundigen dat, en straks niet meer. 

Het probleem is dus kortgezegd:
Patiënten zijn straks overgeleverd aan verpleegkundigen die ziekte niet meer herkennen en dus ook niet meer zelfstandig kunnen handelen in onverwachtse situaties.

Patiënten zijn echt in gevaar straks.  
Denk aan iemand die complicaties krijgt na een operatie, en de verpleegkundige herkent dat niet en denk dat iemand rustig slaapt, terwijl de patiënt eigenlijk in shock raakt, of in een coma wegglijdt. Wat heb je aan een verpleegkundige die het niet ziet als je een TIA krijgt, of die een psychose niet herkent? Of denk aan het consultatiebureau waar de verpleegkundige niet ziet dat er iets mis is met je kind?
Als ziekte niet meer waargenomen wordt, dan zal er ook niet ingegrepen worden. Daar zullen patiënten aan komen te overlijden; dat is onvermijdelijk. En velen zullen daarnaast onnodig lang op de juiste zorg moeten wachten, wat altijd tot verslechtering leidt. 

Ook als wet BIG 2 van tafel gaat, dan nog blijven de bijbehorende beroepsprofielen een ernstige bedreiging van de kwaliteit van onze zorg. U en ik kunnen niet meer rekenen op deskundige verpleegkundigen. Natuurlijk: iedereen die nu verpleegkundige is, heeft die kennis al. Een MBO verpleegkundige zal straks niet klinisch meer mógen redeneren, maar dit nog wel kunnen. Wat je jarenlang doet vergeet je niet zomaar. Ze zal in acute situaties moeten kiezen: handel ik in strijd met de wet en red ik de patiënt, of houd ik me aan de wet en laat ik de patiënt over aan de regieverpleegkundige collega, óók als die toevallig niet in de buurt is, of een andere patiënt aan het redden is? Een onmogelijke keuze, omdat de gevolgen van het tuchtrecht enorm kunnen zijn. En de volgende generatie verpleegkundigen? Ach, die heeft de kennis niet meer, dus de keuze blijft haar bespaard. Zalig zijn de onwetenden. 
Laten we hopen dat men zowel de wet als de profielen zo snel mogelijk overboord kiept.  

Maartje Goverde
Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers
Auteur/ blogger, coach/trainer en spreker Interactiekracht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Datum: 08 sept 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!