Deze week kwam de gespreksnotitie van de VenVN met -de door minister Bruins aangestelde verkenner- Alexander Rinnooy Kan.

De VenVN heeft gemeld dat er geen basis is om door te gaan met de wet BIG II en de overgangsregeling. Verder laat ze weten dat de beroepsvereniging betrokken was bij de ontwikkeling van de wettelijke verankering van beroepsdifferentiatie maar nu deze van tafel is, is dat veranderd. Er zal nu een gesprek met de leden in alle openheid moeten plaatsvinden over functiedifferentiatie, de gevolgen en betekenis voor de beroepsgroep en de rol hierin in te nemen door de VenVN als beroepsvereniging.

Tot zover glashelder.

Werkgevers hebben A.Rinnooy Kan aangegeven met functiedifferentiatie dóór te willen, met name de ziekenhuizen.

"Daar zijn wij niet aan zet, want VenVN gaat niet over functies. Dat is iets tussen werkgevers en werknemers"

"Dat gesprek vormgeven, zorgen voor  een vereniging waarin de stem van de leden zwaarder weegt is de opdracht aan het interim bestuur en aan de VenVN."

aldus Gerton Heyne, voorzitter ad interim.

Een gesprek in alle openheid?

Het heldere glas wordt nu mat: blijkbaar moeten we een gesprek vormgeven met leden over hoe we aankijken tegen functiedifferentiatie, wat de betekenis is  en tegelijkertijd gaan we er niet over? 

Vanwaar deze tegenstelling? Heeft het toch te maken met de inmiddels omstreden studie naar de effecten van functiedifferentiatie à la plan wetBIG II. Hoe storend sturend zijn de wetenschapsambities binnen VenVN geweest? Hoort dit bij een plan voor herstel van vertrouwen? Een start van reflectie?

Zoals nu gesteld moeten verpleegkundigen en verzorgenden in het veld het  zelf uitzoeken met een gedwongen mbo/hbo functiedifferentiatie. Door werkgevers opgelegd middels een soort van doorzettingsmacht met steun van de Rijksoverheid als opdrachtgever van de studie RN2BLEND.

Overwerkt, onderbetaald, ondergewaardeerd en naar verluid steeds vaker geintimideerd.

Gerton Heyne, VenVN: "Daar zijn wij niet aan zet"....

Als er niet snel duidelijkheid komt van VenVN en van de overheid krijgen werkgevers vrij spel en wordt een béétje propaganda voor het beroep verpleegkundige en verzorgende wel erg moeizaam.

Een zorgelijke situatie nu én in de toekomst.

Ad Haneveer  

---

Ad Haneveer is senior SEH verpleegkundige, woont in Groningen en heeft na een ruime carrière binnen de V&V sector zijn pensioen gerechtige leeftijd bijna bereikt. Voor ZorgKrant.nl blogt Ad met regelmaat over de laatste ontwikkelingen m.b.t. de wet BIG II. Ad werkt samen met Maartje Goverde, de actiegroep BIG 2 in overgang en overige betrokkenen. Ad blogt op persoonlijke titel en niet namens de werkgroep. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Datum: 05 okt 2019

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!