Veranderende zorgvraag noopt tot aanpassing zorgsysteem
Het Nivel heeft een mooi en groot internationaal project binnengehaald! In opdracht van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) ontwikkelt een internationaal consortium onder leiding van het Nivel een enquête om wereldwijd de ervaringen en uitkomsten van zorg te kunnen meten onder eerstelijnszorggebruikers. De vragenlijst wordt uitgezet in zo’n 15 landen onder zorggebruikers van 45 jaar en ouder. Deelnemende landen gebruiken de resultaten om hun eerstelijnszorgsysteem verder te ontwikkelen. Deze enquête wordt de Patient-Reported Indicators Survey (PaRIS) genoemd.
Veranderende zorgvraag noopt tot aanpassing zorgsysteem
Door een grote toename van het aantal inwoners met (meerdere) chronische aandoeningen hebben veel landen de maken met een groeiende zorgvraag. Om hierop adequaat te kunnen inspelen is het noodzakelijk het gezondheidszorgsysteem, met name de eerstelijnszorg, meer toekomstbestendig te maken. Het Nivel levert hierin een belangrijke eerste bijdrage.
Vergelijking eerstelijnszorg in verschillende landen
Het doel van het project is ervaringen van chronisch zieken met de eerstelijnszorg en uitkomsten van die zorg te vergelijken tussen landen en op grond daarvan informatie en inzichten voor beleid op te leveren. Omdat de stem van de patiënt juist heel belangrijk is ter verbetering van de chronische zorg, laat de OESO namens hun leden patiënt-gerapporteerde indicatoren ontwikkelen en vervolgens implementeren in de deelnemende landen.
Vragenlijsten patiëntervaringen (PREMs) en patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROMs)
Er worden vragenlijsten ontwikkeld voor het meten van patiëntervaringen (PREMs) en patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROMs) aangaande de zorg die zij ontvangen. PROMs gaan vooral over uitkomsten van de zorg waar patiënten uitspraken over kunnen doen, bijvoorbeeld jeuk, pijn, vermoeidheid en kwaliteit van leven in het algemeen. PREMs zijn kortere lijsten met vragen over het proces van de zorg, bijvoorbeeld over bejegening, communicatie en informatievoorziening. De vragenlijsten worden, zodra ze klaar zijn, vertaald en uitgezet in samenwerking met de deelnemende landen. Dat gebeurt eerst in de vorm van een kleinschalige field trial, gevolgd door een grootschalige meting. Naar verwachting gaan vijftien landen deelnemen.
Over het onderzoeksproject
Het PaRIS-SUR project kent twee fasen: fase 1 bestaat uit het ontwikkelen, vertalen en testen van de vragenlijsten (2020-2021); fase 2 bestaat uit het ondersteunen van landen bij het uitvoeren van een pilot en vervolgens landelijke implementatie (2021-2024). Het consortium bestaat uit het Nivel (Dolf de Boer (consortiumleider) en Mieke Rijken), University of Exeter (José Maria Valderas), Ipsos MORI (Rachel Williams en Laura Thomas), Optimedis (Oliver Groene) en FAD (Rosa Suñol). Het project duurt vier jaar en start begin 2020.