Naast het tekenen van de intentieverklaring zal ActiZ ook deelnemen in de Werkgroep Rookvrije zorg
Op 18 november jl. ondertekende ActiZ, samen met 26 andere koepel- en beroepsorganisaties en een kwaliteitskeurmerk uit de zorg de intentieverklaring ‘Maak de zorg rookvrij’. Met een achterban van bijna 700 organisaties en ruim 190.000 medewerkers komt hiermee de beweging naar een rookvrije zorg nog meer op gang en de ambitie uit het Nationaal Preventieakkoord weer een stap dichterbij: in 2030 rookvrije zorg voor alle patiënten, cliënten én medewerkers van Nederland.
Rookvrije zorg
Als cruciale plek in de samenleving is er voor de zorg een duidelijk doel gesteld in het Nationaal Preventieakkoord. Namelijk: in 2030 is de gehele zorg rookvrij. Om dit doel concreet te maken heeft de Landelijke Werkgroep Rookvrije zorg een intentieverklaring opgesteld. In deze intentieverklaring worden koepels in de zorg opgeroepen samen te streven naar deze rookvrije zorg. Dat betekent dat zij zich zullen inzetten voor rookvrije terreinen, een goed aanbod van stoppen-met-rokenzorg aan cliënten en patiënten en hr-beleid en ondersteuning bij het stoppen voor medewerkerkers in de zorginstellingen. Belangrijk is om op te merken dat deze intentieverklaring gaat over de cultuur ten aanzien van roken in de zorg. Het gaat nadrukkelijk niet om een rookverbod.
Deelname werkgroep
Naast het tekenen van de intentieverklaring zal ActiZ ook deelnemen in de Werkgroep Rookvrije zorg. Deze werkgroep bestaat uit afgevaardigden van de zorgkoepels die al eerder de intentieverklaring ondertekende, VWS, het Trimbos Instituut en het Partnership Stoppen met Roken. Met haar twee jaar ervaring, heeft de werkgroep een uitgebreid aanbod gebundeld in een toolkit. Deze tookit biedt zorgprofessionals en -organisaties handvatten om een rookvrije werk- en behandelcultuur te realiseren. Bekijk de toolkit op www.rookvrijezorg.com.
Aandachtspunten voor ActiZ
ActiZ deelt de beweging naar de rookvrije samenleving, en veel van onze leden zijn hier dan ook al actief mee bezig. Met het tekenen van de intentieverklaring en deelname aan de werkgroep willen we naast het ondersteunen van deze maatschappelijke beweging, graag aandacht vragen voor de specifieke situatie van de ouderenzorg en de verschillende doelgroepen daarbinnen. We hebben ten slotte in de ouderenzorg ook te maken met bewoners. Persoonsgerichte zorg en eigen regie is hierbij erg belangrijk, ook wanneer deze persoon rookt. Op de meeste zorglocaties worden hier goede afspraken over gemaakt zodat dit geen overlast oplevert voor medebewoners of zorgverleners. Ook willen we aandacht vragen voor specifieke groepen (bijvoorbeeld bewoners met Korsakov) voor wie roken op de eigen kamer niet verantwoord is gezien het ziektebeeld.