Met de huidige coronagolf en vergrijzende samenleving is er geen tijd te verliezen

Treuzel niet met het indienen van de Nederlandse aanvraag voor het Europese Coronaherstelfonds. Dat is de oproep van ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, in een brandbrief aan de informateurs Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66).

Met de huidige coronagolf en vergrijzende samenleving is er geen tijd te verliezen en moet Nederland zo snel mogelijk met Europees geld aan de slag voor een toekomstbestendige ouderenzorg in Nederland.

Coronaherstelfonds kans voor toekomstbestendige ouderenzorg
In een brief aan de informateurs Remkes en Koolmees roept ActiZ de Nederlandse regering op om zo snel mogelijk een aanvraag in te dienen bij de Europese Commissie. ‘Wij zien het Coronaherstelfonds aan de ene kant als een reële bijdrage richting corona-gerelateerde problemen’, schrijft ActiZ vice-voorzitter Ronald Schmidt. ‘En aan de ander kant is het een kans voor meer structurele oplossingen voor de Nederlandse ouderenzorg.’

Van alle Europese lidstaten is Nederland nu de enige die nog geen aanvraag heeft ingediend. De zes miljard euro die voor Nederland beschikbaar is, mag niet verloren gaan. Het zou juist ten goede moeten komen aan het toekomstbestendig maken van de zorg voor ouderen en de bestrijding van de coronacrisis, stelt ActiZ.

Voorstel ActiZ in lijn met Europese eisen
Landelijke vakbonden, belangen- en beroepsorganisaties en brancheverenigingen rond de zorg voor ouderen maken zich grote zorgen. ‘Aannames dat we met meer zorg zoals we die nu kennen, de stijgende vraag naar ouderenzorg door de vergrijzing op kunnen vangen, zijn niet realistisch’, aldus Schmidt. ‘De huidige en toekomstige opgave voor de ouderenzorg is ongekend hoog.’

ActiZ pleit er daarom voor om de coronaherstelgelden te benutten voor het tegengaan van de problemen op de arbeidsmarkt, het vergroten van de digitalisering van de zorg voor ouderen en het verduurzamen van zorgvastgoed. De oplossingsrichtingen die ActiZ heeft gedeeld met het ministerie van VWS zijn volledig in lijn met de eisen en voorwaarden van de Europese Commissie voor de gelden uit het fonds, waaronder de aanbevelingen van het Europees Semester, de verhouding tussen duurzaamheid en digitalisering en de prioriteiten van de Europese pijler van sociale rechten.

Tien uitgangspunten
ActiZ formuleerde begin dit jaar samen met een brede coalitie van landelijke vertegenwoordigers van ouderen, patiënten en cliënten, mantelzorgers, werknemers, zorgprofessionals en zorgorganisaties tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg. Die zijn ook gedeeld met de lijsttrekkers van de politieke partijen en alle betrokken informateurs. Ook de  initiatieven voor het Coronaherstelfonds zijn hiermee in lijn. Ronald Schmidt: ‘De zorg voor ouderen kan geen uitstel meer verdragen en we roepen de politiek op vaart te maken met een concrete aanvraag voor het Coronaherstelfonds.’

Lees de brief op de site van ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: ActiZ: treuzel niet met aanvraag Coronaherstelfonds
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 14 dec 2021

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!