Het bestaande zorgakkoord wordt uitgebreid met een eigen hoofdlijnenakkoord ouderenzorg
Verenso is verheugd dat het kabinet aandacht heeft voor kwetsbare ouderen. Nadat het onderwerp ouderenzorg jarenlang geen thema was tijdens Prinsjesdag, lijkt het tij nu gekeerd. Het bestaande zorgakkoord wordt uitgebreid met een eigen hoofdlijnenakkoord ouderenzorg. De beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde is blij met deze insteek en vervult graag een actieve rol in de uitwerking van de plannen.
Het belang van passende palliatieve zorg en behandeling in de laatste levensfase wordt bovendien expliciet benoemd in de kabinetsstukken. Verenso onderstreept dit belang en geeft aan hierin een cruciale rol te spelen: “De specialist ouderengeneeskunde is de arts die kwetsbare ouderen bij specifieke vragen in de laatste levensfase behandelt, of zij nu thuis, in een verpleeghuis of elders verblijven. Wij voegen leven aan hun dagen toe, juist in de laatste fase van het leven. Dit door proactieve zorgplanning waarbij arts, patiënt en naaste samen spreken over wat passende zorg is en wat hierin de wensen van de patiënt zijn”, verduidelijkt Jacqueline de Groot, specialist ouderengeneeskunde en voorzitter van Verenso.
Het is daarom ook belangrijk dat de specialist ouderengeneeskunde in de toekomst ook thuis en in kleinschalige woonvormen als regiebehandelaar zijn werk kan doen. Per 1 januari 2025 is er een betaaltitel voor het zijn van medebehandelaar, maar een betaaltitel voor regiebehandelaar in de eerste lijn bestaat nog niet. “De motie Slagt-Tichelman heeft hier ook aandacht voor en is nog niet afgehandeld,” meldt De Groot.
Verenso spreekt uit zorgen te hebben over de begroting en de beschikbaarheid van gelden voor de zorg en behandeling van de meest kwetsbaren vanaf 2026. “Bezuinigen lijkt haaks te staan op alle kabinetsvoornemens die zo veelbelovend zijn”, zegt De Groot.
De beroepsvereniging geeft aan blij te zijn dat het kabinet gaat onderzoeken hoe zorgwetten beter op elkaar kunnen worden afgestemd en hoe administratieve lasten in de ouderenzorg verlicht kunnen worden. “Het vertrouwen dat in de professional wordt uitgesproken, is echt een stap vooruit”, vervolgt De Groot. Ook is Verenso enthousiast over de inzet op een betere databeschikbaarheid en technologie en hoe dit een bijdrage kan leveren aan de zorg van morgen. Met het programma ‘Leren van Data’ geeft Verenso hieraan al enige jaren een positieve invulling.
Bron: Verenso