Het Radboudumc wil met de actie ‘Appels en prei BTW-vrij’ het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen

Het Radboudumc betaalt in de week van 30 mei een week lang de BTW op volledig gezonde voeding in het restaurant. Tegelijkertijd roept het Radboudumc de politiek op meer vaart te zetten achter de plannen om verse groenten en fruit BTW-vrij te maken. Het Radboudumc wil met de actie ‘Appels en prei BTW-vrij’ het belang van voeding op preventie en een gezonde leefstijl onderstrepen. 

Gezonde voeding, zoals verse groenten en fruit, is in de meeste gevallen duurder dan ongezonde voeding. Eén van de oorzaken van de hoge prijs is, naast inflatie, het BTW-tarief van negen procent. ‘Gezond eten raakt mensen nu hard in hun portemonnee. Terwijl we allemaal weten hoe belangrijk goede voeding is voor hun gezondheid’, zegt Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc. ‘Ik vind daarom dat de politiek vaart moet maken met het afschaffen van het BTW tarief op verse groenten en fruit, gezonde voeding moet snel echt goedkoper.’

Appels en prei  BTW-vrij
Om deze oproep kracht bij te zetten, betaalt het Radboudumc een week lang zelf de BTW op het volledig gezonde aanbod in het restaurant van het ziekenhuis. Hierdoor wordt de prijs op de kassabon voor medewerkers en bezoekers tijdelijk lager. De actie ‘Appels en prei BTW-vrij’ vindt plaats in de week van 30 mei tot en met 6 juni.

Terugdringen aantal patiënten met chronische ziekte
Een gezonder voedingsaanbod draagt bij aan het herstel van patiënten, een gezonde werkomgeving voor medewerkers en een gezonde keuze voor bezoekers. ‘De richtlijnen voor goede voeding en richtlijnen voor gezonde eetomgeving gebruiken we als basis voor ons gezondere assortiment; deze zijn gebaseerd op het terugbrengen van de tien meest voorkomende (chronische) ziekten, zoals o.a. kanker, diabetes, dementie en hart- en vaatziekten’, vertelt Dr. Manon van den Berg, diëtiste en themaleider Voeding. ‘Bijna 20% van dit soort ziekten wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Door gezonde voeding kun je voor een deel ziekten voorkomen. Dit voorbeeldgedrag begint bij ons als zorgprofessional.’

Nationaal Preventieakkoord
In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat alle ziekenhuizen in 2030 een volledig gezond voedingsaanbod moeten hebben. Het Radboudumc is trots dat ze deze doelstelling al dit jaar heeft weten te behalen. Samen  met 11 andere ziekenhuizen heeft het Radboudumc de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in de voeding’ getekend, waarin ze verklaart in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers. De streefdatum was 1 juni, dat heeft het Radboudumc ruimschoots gehaald. Sinds 14 februari 2022 voldoet het umc aan de richtlijnen zoals vastgesteld in het project Goede voeding proef je. De BTW-actie, met hulp van cateraar Vermaat, vindt plaats in de week van 30 mei, om hiermee de officiële startdatum van 1 juni te markeren. 

Over Radboudumc
Het Radboudumc loopt voorop bij de ontwikkeling van duurzame zorg: zorg die mens en milieu zo gezond mogelijk houdt, zinnig en betaalbaar is, en liever voorkomt dan geneest. Zorg die er ook nog is voor volgende generaties. Dat zie je ook terug in de goede voeding die wordt aangeboden in het ziekenhuis in samenwerking met de Vermaat groep.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Radboudumc betaalt de BTW op gezonde voeding in restaurant
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 30 mei 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!