Sommige patiënten vinden het lastig om in het ziekenhuis te slapen

In Ziekenhuis Gelderse Vallei, het ziekenhuis van voeding, bewegen en slaap, kunnen patiënten op de afdeling neurologie vanaf 1 maart ervaren hoe het is om met een bedkap te slapen. Deze neurologische patiënten ervaren dagelijks hoeveel invloed omgevingsprikkels kunnen hebben. Met de bedkap hoopt het ziekenhuis de slaapkwaliteit te verbeteren. Van maart t/m mei is er een proef met 2 bedkappen.

Minder externe prikkels door de bedkap
Sommige patiënten vinden het lastig om in het ziekenhuis te slapen. Er is spanning voor een operatie, er zijn andere geluiden dan thuis: allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de nachtrust wordt verstoord. Neurologische patiënten zijn extra gevoelig voor prikkels en mogen tijdens deze proef ervaren hoe het is om te slapen met een bedkap.

Met de kap worden externe prikkels, zoals geluid en licht, verminderd. Patiënten krijgen met de bedkap ook meer privacy en vinden een stukje geborgenheid. De kap kan achter het bed worden geplaatst. Wanneer de patiënt dat wil, kan de kap handmatig naar beneden worden gehaald.

Zo worden de ervaringen gemeten
Voor de proef is er een nulmeting geweest op de afdeling neurologie. Projectleider Rianne Mulder-van Asselt vertelt: ‘Sinds januari vragen we patiënten naar hun slaapervaring. Die uitkomsten vergelijken we vervolgens met de slaapervaring van de patiënten die met een bedkap slapen. Gezien de resultaten in andere ziekenhuizen verwacht ik zeker een positief verschil.’

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 02 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!