Sommige patiënten vinden het lastig om in het ziekenhuis te slapen

In Ziekenhuis Gelderse Vallei, het ziekenhuis van voeding, bewegen en slaap, kunnen patiënten op de afdeling neurologie vanaf 1 maart ervaren hoe het is om met een bedkap te slapen. Deze neurologische patiënten ervaren dagelijks hoeveel invloed omgevingsprikkels kunnen hebben. Met de bedkap hoopt het ziekenhuis de slaapkwaliteit te verbeteren. Van maart t/m mei is er een proef met 2 bedkappen.

Minder externe prikkels door de bedkap
Sommige patiënten vinden het lastig om in het ziekenhuis te slapen. Er is spanning voor een operatie, er zijn andere geluiden dan thuis: allemaal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de nachtrust wordt verstoord. Neurologische patiënten zijn extra gevoelig voor prikkels en mogen tijdens deze proef ervaren hoe het is om te slapen met een bedkap.

Met de kap worden externe prikkels, zoals geluid en licht, verminderd. Patiënten krijgen met de bedkap ook meer privacy en vinden een stukje geborgenheid. De kap kan achter het bed worden geplaatst. Wanneer de patiënt dat wil, kan de kap handmatig naar beneden worden gehaald.

Zo worden de ervaringen gemeten
Voor de proef is er een nulmeting geweest op de afdeling neurologie. Projectleider Rianne Mulder-van Asselt vertelt: ‘Sinds januari vragen we patiënten naar hun slaapervaring. Die uitkomsten vergelijken we vervolgens met de slaapervaring van de patiënten die met een bedkap slapen. Gezien de resultaten in andere ziekenhuizen verwacht ik zeker een positief verschil.’

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2023-03-02


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com