Al jaren vraagt Patiëntenfederatie Nederland om meer transparantie van ziekenhuizen over kwaliteit en uitkomsten van hun behandelingen

Via de NOS werd bekend gemaakt dat uit promotieonderzoek blijkt dat er grote verschillen zijn tussen ziekenhuizen als het gaat om de kwaliteit van operaties bij het verwijderen van de prostaat bij kankerpatiënten. Zo blijkt uit het onderzoek van onderzoeker Maike Schepens dat bij het ziekenhuis dat het beste uit de meting komt, bijna 20% van de patiënten incontinent wordt, tegenover maar liefst 85% bij het ziekenhuis dat het slechtste scoort.

Arthur Schellekens, directeur-bestuurder Patiëntenfederatie Nederland: “Wij schrikken ervan en zijn verontwaardigd over deze cijfers. Niet alleen over het feit dat er zulke grote verschillen zijn in kwaliteit en uitkomsten voor patiënten van behandelingen, maar ook omdat er een grondig promotie-onderzoek voor nodig is om deze cijfers boven tafel te krijgen.

Al jaren vraagt Patiëntenfederatie Nederland om meer transparantie van ziekenhuizen over kwaliteit en uitkomsten van hun behandelingen. Zodat patiënten beter kunnen kiezen voor passende zorg, maar ook zodat ziekenhuizen meer worden aangespoord om van elkaar te leren en te verbeteren. Op enkele goede voorbeelden na, zijn de meeste ziekenhuizen tot op heden terughoudend met het terugkoppelen van de uitkomsten richting patiënten en patiëntenorganisaties. Ze lijken het spannend te vinden om een kijkje in de keuken te geven. Met als gevolg dat patiënten niet goed kunnen kiezen voor passende zorg en te vaak geheel onnodig behandelingen van slechte kwaliteit ondergaan. Met vaak hele vervelende gevolgen.”

Schellekens vervolgt: “Het goede nieuws is dat de kwaliteitsinformatie wel beschikbaar is. Ziekenhuizen weten vaak precies van zichzelf waar zij goed en minder goed in zijn. In het belang van de kwaliteit van zorg voor patiënten moet deze informatie inzichtelijk worden voor patiënten en hun naasten. In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is ook afgesproken dat in 2025 in de medische specialistische zorg over 50% van alle behandelingen de kwaliteitsinformatie inzichtelijk is. Wat Patiëntenfederatie Nederland betreft is dat pas het begin.”

Lees ook
Grote niveauverschillen tussen ziekenhuizen bij operaties prostaatkanker 

Bron: Patiëntenfederatie Nederland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Patiëntenfederatie Nederland
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Patiëntenfederatie Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Reactie Patiëntenfederatie Nederland op kwaliteitsverschil tussen ziekenhuizen bij prostaatoperaties
  • Datum: 15 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!