Per 1 januari 2024 zijn het AMC en Stichting VUmc juridisch gefuseerd en zijn opgegaan in Stichting Amsterdam UMC

In de Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam heeft de raad van bestuur daarvoor zijn handtekening gezet. De juridische fusie is een logisch vervolg op de stappen die de afgelopen jaren door de twee academische ziekenhuizen AMC en VUmc zijn gezet. Amsterdam UMC is nu een unieke combinatie van één universitair medisch centrum (umc) met twee geneeskundefaculteiten; die van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en van de Vrije Universiteit (VU).  

Wetswijziging nodig 
Voor de juridische fusie was het noodzakelijk dat de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) werd aangepast. In de WHW stond Amsterdam UMC namelijk nog niet genoemd als één van de umc’s in Nederland. Ook moest in de wet komen te staan dat een academisch ziekenhuis verbonden kan zijn aan twee universiteiten. De nieuwe WHW is voor de zomer zowel door de Tweede Kamer als de Eerste Kamer goedgekeurd. De namen AMC en VUmc als academische ziekenhuizen zijn uit de wet ‘verdwenen’ en vervangen door Stichting Amsterdam UMC, die verbonden is aan zowel de UvA als de VU.  

Sluitstuk 
De juridische fusie is het sluitstuk van het alliantieproces tussen AMC en VUmc. In dat proces zijn alle dubbele organisatieonderdelen samengebracht, onder een voorzitter, directeur dan wel afdelingshoofd. Vele afdelingen zijn ten behoeve van die samenvoeging verhuisd naar één van beide locaties.  

Vanaf het moment van de juridische fusie hebben alle medewerkers van Amsterdam UMC één werkgever – overigens met behoud van hun rechtspositie. Een ander groot voordeel is de toekomstige, volledige integratie van patiëntdossiers, belangrijk voor de patiëntveiligheid. Dubbele administraties kunnen worden opgeheven en dure medische apparatuur en infrastructuur doelmatiger worden benut. Ook kwaliteitssystemen kunnen beter worden geïntegreerd.     

Over Amsterdam UMC 
De twee academische ziekenhuizen AMC en VUmc waren sinds 2018 al bestuurlijk gefuseerd. De harmonisatie en integratie van beide organisaties en het bundelen van zorg dragen bij aan de kwaliteit van de academische zorg in Amsterdam. Ook leidt de fusie tot een verbetering van de coördinatie en regie van de acute zorg in deze stad. Daarnaast kunnen we – samen met de UvA en de VU - zo een nog hoger kwaliteitsniveau van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs realiseren. 

Bron: Amsterdam UMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Amsterdam UMC officieel één organisatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 03 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!