Om onrust te voorkomen is het essentieel dat patiënten er op kunnen vertrouwen dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben

Patiënten van het Slotervaart ziekenhuis en de IJsselmeer ziekenhuizen blijven voorlopig gewoon zorg ontvangen na de aanvraag van surseance van betaling. De Nederlandse Zorgautoriteit onderhoudt nauw contact met de grootste verzekeraar in de regio, Zilveren Kruis over de continuïteit van zorg voor de patiënten. Onzekerheid over de financiële situatie is ingrijpend voor patiënten en personeel van de ziekenhuizen. Om onrust te voorkomen is het essentieel dat patiënten er op kunnen vertrouwen dat ze de zorg krijgen die ze nodig hebben. 

De NZa houdt de ontwikkelingen rondom het Slotervaart ziekenhuis en de IJsselmeer ziekenhuizen nauwgezet in de gaten. We zien er op toe dat zorgverzekeraars zich aan de zorgplicht houden. Zorgplicht betekent dat zorgverzekeraars voldoende zorg inkopen voor hun verzekerden. Wij beoordelen de stappen  van de zorgverzekeraars om vervangende zorg te regelen voor hun verzekerden en de wijze waarop zij het proces uitvoeren om er zeker van te zijn dat patiënten tijdig de goede zorg krijgen.  

Zilveren Kruis heeft gekeken of er in de regio’s voldoende spoedeisende hulp en acute verloskundige zorg is wanneer blijkt dat de ziekenhuizen moeten sluiten. Maar ook de niet acute zorg moet beschikbaar zijn. Vooralsnog blijkt uit de informatie van de zorgverzekeraar dat patiënten voorlopig de zorg blijven ontvangen. Met vragen kunnen patiënten terecht bij hun zorgverzekeraar. Wij zullen de verzekeraar er op wijzen dat zij hun verzekerden actief moeten informeren. Wij verwachten van hen dat zij de communicatie met hun verzekerden goed inrichten, bijvoorbeeld door het openen van een telefoonlijn. Dit is niet wettelijk verplicht maar we gaan er vanuit dat verzekeraars hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorgplicht na uitstel van betaling
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 23 okt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!