Reactie kabinet op aangenomen motie structurele loonsverhoging zorg onder de maat

Het kabinet heeft snel gereageerd op de gisteren per ongeluk aangenomen motie over structureel meer loon voor zorgpersoneel. CNV Zorg & Welzijn vindt deze reactie zwaar onder de maat. Zoals bij eerdere discussies over de zeer verdiende loonsverhoging, verwart het kabinet de lopende cao afspraken en de bonus met wat er in 2021 nodig is om de koopkracht van zorgmedewerkers op peil te houden.

Voor iedereen is duidelijk dat de coronacrisis heeft aangetoond dat de zorgsector cruciaal is voor een goed draaiende economie. Tegelijkertijd is er op basis van de huidige VWS begroting geen ruimte voor echte loonstijgingen in de zorg. Dat kan natuurlijk niet zo blijven. Het zorgt voor een uitstroom uit een sector die toch al geplaagd wordt door personeelstekorten. Voor de overblijvers levert dit een bijna onhoudbare cyclus van ziekteverzuim en werkdruk op.

Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn: “De kans is groot dat er op deze manier in 2021 helemaal geen ruimte is voor koopkrachtontwikkeling voor zorgpersoneel. De koppeling van de zorglonen met de lonen in de marktsector pakt voor 2021 heel slecht uit, doordat in de marktsector de lonen maar mondjesmaat stijgen. Daarnaast gaan de pensioenpremies ook omhoog. Als dat betekent dat er per saldo niets bijkomt voor lonen in de zorg is dat niet te verteren. Zeker niet nadat heel Nederland juist in het afgelopen jaar de straat op kwam om op allerlei manieren zijn waardering te laten blijken voor ons zorgpersoneel.”  


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: CNV Zorg & Welzijn / Andre van der Vlugt
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : CNV Zorg & Welzijn
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: CNV: Reactie kabinet op aangenomen motie structurele loonsverhoging zorg onder de maat.
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 28 okt 2020

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!