Wet BIG II: een wet waar onze organisatie met geen mogelijkheid aan kan voldoen, en die niet te handhaven is. Hoe dit zo is gekomen? Een stapje verder terug vanuit de toekomst:.

Oktober 2019.
Wet BIG II is aangenomen. Er gaat een golf van verslagenheid door onze organisatie. We weten dat we niet aan de voorwaarden van de nieuwe wet zullen kunnen voldoen. Zullen we de Inspectie op ons dak krijgen? Voor de tuchtrechter gesleept worden? En hoe zit het met de toekomstige banen van collega’s die elders willen gaan werken? We gaan onzekere jaren tegemoet, en het enige dat we in het werk echt nog zullen hebben, is elkaar. Hoe heeft het zover kunnen komen?

We raakten onze focus kwijt. We waren tegen de wet die onderscheid wil maken tussen HBO en MBO niveau – functiedifferentiatie; maar daarvoor is een wet gewoonweg niet geschikt. Daarnaast waren we fel tegen de regeling die werd gemaakt om de huidige verpleegkundigen in te delen in de nieuwe wet; de ‘overgangsregeling’. We waren met meer dan 100.000 verpleegkundigen en we waren actief op alle manieren die we konden bedenken. De wet was het engst, maar de regeling het duidelijkst, en daarmee streden we in de hitte van het moment vaak daar waar de meest acute pijn zat: bij de overgangsregeling.
De partijen die vóór de wet waren, zoals onze beroepsvereniging bleven maar hameren hun belangrijkste argument: de voordelen voor functiedifferentiatie – maar dáár was niemand tegen. Het zaaide voldoende twijfel onder de actievoerders. Dingen gingen door elkaar lopen; de functiedifferentiatie werd door velen verward met de wet – en andersom – en dat was nog een belangrijke reden om te strijden tegen de regeling, die überhaupt niet nodig zou zijn als de wet er niet zou komen. 

Het was nèt genoeg; die cognitieve verwarring. De hele zomer was het hard tegen hard gegaan; de actievoerders maakten lawaai zoveel ze konden, en uiteindelijk werd er zelfs behoorlijk aan de overgangsregeling geschaafd. Er zijn zelfs koppen gerold; mensen op sleutelposities zijn afgetreden of op een functietechnisch zijspoor geplaatst. Van diverse opleiders weten we inmiddels dat ze niet langer hèt gezicht van hun opleiding zijn, en de beroepsvereniging heeft actievoerders een baan aangeboden om ‘de verbinding met het veld’ weer te leggen. Maar in de chaos bleef de wet ongeschonden en nu was-ie erdoor. 

We hebben het er vaak over in het team: die hele functiedifferentiatie was een afleidingsmanoeuvre, is onze conclusie. Inmiddels weten we ook dat achter de schermen nog steeds bepaalde belanghebbenden op dezelfde belangrijke stoelen zitten. Werkgeversorganisaties waren de grote afwezigen op het social-media-slagveld waar het om #wetbig2 draaide, en ook de HBO opleidingen waren blijkbaar doorgegaan met hun stille opmars. De dag nadat de wet erdoor was, werd direct actief reclame gemaakt voor nieuwe opleidingen die ‘aan de eisen’ voldeden. En voor een heleboel verpleegkundigen nog steeds nodig om mee te kunnen in de stroom. 

En weet u wat het allerverdrietigste is? De patiënt, als altijd de vergeten partij, trekt alweer aan het allerkortste eind. Verpleegkundigen die het niet zint, zullen een andere baan zoeken. Afdelingen zullen sluiten onder de tekorten, want een afdeling open houden zonder arts: dat gaat nog net; maar zonder verpleegkundigen? Nog geen dag. En de patiënt heeft het nakijken. 

Hoe we op dit punt gekomen zijn? Ik vertel het u in deze serie blogs – van achter naar voren, omdat ingewikkelde onderwerpen het beste vanuit een nieuwe invalshoek bekeken kunnen worden. 

Maartje Goverde
Bestuurder & psychiatrisch verpleegkundige Stichting Uitblinkers
Auteur, coach, spreker en blogger Interactiekracht

Vorige blogs van deze auteur:

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Datum: 2019-07-16

Relevante artikelen ...

BIG II - Een onbedwingbare behoefte aan inservice-verpleegkundigen Naar aanleiding van ons vorige artikel over onduidelijkheid over het niveau van de inservice-verpleegkundige, ging Zorgkrant.nl op nader onderzoek uit... Blogs & Vlogs - BIG II Tue, 13 Aug 2019, 15:27:48
BIG II - Voorlichting aan Minister Bruins Geachte minister Bruins, Als ik de sociale media mag geloven puilt u mailbox inmiddels uit van vele bezorgde collega’s die u van alles duidelijk will... Blogs & Vlogs - BIG II Sat, 10 Aug 2019, 11:07:23
BIG II - Zorgen om de plannen van Bruins Bij dezen wil ook ik mijn grote zorgen ten aanzien van de plannen van minister Bruins uitspreken: En dan heb je ook nog de inservice-opgeleide verp... Blogs & Vlogs - BIG II Wed, 07 Aug 2019, 16:23:13
BIG II - Eerlijke erkenning voor vakmensen! Geachte lezer graag wil ik u in dit verhaal meenemen wat de overgangsregeling wet BIG 2 voor mij betekent. Sinds 2005 ben ik verpleegkundige niveau 4,... Blogs & Vlogs - BIG II Wed, 07 Aug 2019, 12:04:15
BIG II - Het twijfelachtige besluit over de inserviceverpleegkundige Een groot pijnpunt voor verpleegkundigen in de overgangsregeling bij het wetsvoorstel Wet BIG II, is de positie van de inservice opgeleide verpleegkun... Blogs & Vlogs - BIG II Sun, 04 Aug 2019, 12:30:10
BIG II - Een bericht vanuit de Sociale Psychiatrie Ik zal me even voor gaan stellen; Mij ontmoeten en treffen als professional betekent het volgende; Alleen in het diepste, meest zwarte krochten van ... Blogs & Vlogs - BIG II Sun, 04 Aug 2019, 12:20:24

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Laat je reactie achter

  1. Plaats uw bericht zonder in te loggen. Pas zichtbaar na beoordeling door een moderator!
0 Characters
Bijlagen (0 / 3)
Deel jouw locatie

(advertentie)