Samen met een op maat gemaakte leergang Ervaringsdeskundigheid van Hogeschool Windesheim aan de studie

Zorgprofessionals en (ex-)cliënten van IrisZorg gaan een bijzondere uitdaging aan: in één groep, met een op maat gemaakte leergang Ervaringsdeskundigheid van Hogeschool Windesheim aan de studie. ‘Het is voor het eerst in Nederland dat huidige en voormalige cliënten en zorgprofessionals gezamenlijk een zorgopleidingstraject volgen’, zegt Karin Damen, bestuurssecretaris IrisZorg. Gelijkwaardig samenwerken wordt in deze leergang op een radicale manier doorgevoerd. 

Alie Weerman, associate Lector Ervaringskennis en Participatie van Hogeschool Windesheim, is in 2016 gepromoveerd op ervaringsdeskundigheid bij zorg- en dienstverleners in de verslavingszorg: ‘Er is nog veel verbetering van de zorg mogelijk door het adequaat benutten van ervaringsdeskundigheid. Hulpverleners kunnen ook ex-verslaafd zijn of andere ontwrichtende ervaringen hebben en deze  als ervaringsdeskundigheid willen ontwikkelen. Iriszorg leidt hulpverleners en cliënten op in één groep. Dat is een spannende en vooruitstrevende stap. Het delen van je eigen herstelverhaal over verslaving of psychisch ingrijpende gebeurtenis vergt lef. Zeker in een groep waarin de rollen van cliënt en hulpverlener niet gescheiden zijn. Je moet je kwetsbaar durven opstellen. We verwachten dat de deelnemers na dit jaar de eigen ervaring én die van anderen beter kunnen benutten in hun werk.’

VERMINDERING VAN STIGMA VERSLAVING

Het programma-op-maat sluit aan bij het landelijke beroepscompetentieprofiel en is geënt op de bestaande en beproefde leergang Ervaringsdeskundigheid. Vanwege het innovatieve karakter vindt een zorgvuldige monitoring plaats. ‘Het gaat niet alleen om het beter benutten van ervaringsdeskundigheid, maar ook om kennisontwikkeling’, zegt Weerman. Bovendien biedt het IrisZorg de mogelijkheid om deze kennis op een krachtige manier in de breedte van de organisatie in te zetten, zonder onderscheid in rol of functie. De relatie tussen zorgverlener en cliënt wordt hierdoor écht gelijkwaardiger en wederkerig. ‘Als we het hebben over cliëntparticipatie in de zorg, dan is dit er bij uitstek een voorbeeld van’, meent Damen. ‘Daarnaast draagt het bij aan vermindering van het stigma van verslaving en aan het herstel van cliënten. Ik ben erg trots op onze mensen die dit avontuur met elkaar aangaan.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : GGZ Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: INNOVATIE UITGELICHT: VERSLAVINGSZORGPROFESSIONALS EN -CLIËNTEN SAMEN AAN DE STUDIE
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!