Er is een groeiende zorg om financiën en rondkomen   

De huidige prijsstijgingen van onder andere energie, benzine en boodschappen, trekken een flinke wissel op het financiële welzijn van zorg- en welzijnsmedewerkers. 90% van hen merkt de negatieve gevolgen van de prijsstijgingen in hun portemonnee. Twee derde merkt er zelfs heel veel van. Meer zorg- en welzijnsmedewerkers maken zich dan ook zorgen over hun financiële situatie ten opzichte van vorig jaar. 16% heeft vaak zorgen en meer dan de helft af en toe (53% t.o.v. 44% in 2021). Nog kunnen rondkomen is de grootste zorg. Dit laat ook mentaal sporen na bij zorg- en welzijnsmedewerkers die -mede door de impact van corona en hoge werkdruk- al minder mentaal fit zijn dan de rest van werkend Nederland. Dit stelt PGGM&CO op basis van haar onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Miles Research, onder bijna 1000 zorg- en welzijnsmedewerkers en 1000 medewerkers uit andere sectoren.

Tanken, boodschappen en energierekening                   
Vooral bij tanken, boodschappen en de energierekening ervaren medewerkers prijsstijgingen. 16% maakt zich vaak zorgen over de financiële situatie en de groep mensen die zich af en toe zorgen maakt (53%) groeit. 7% van de medewerkers in zorg en welzijn ervaart hun financiële situatie zelfs als (zeer) slecht. Hierin zijn er weinig verschillen tussen mensen die werken in zorg en welzijn en mensen die werken in andere sectoren. Zorg- en welzijnsmedewerkers gaan wel vaker letten op boodschappen, het gebruik van energie en van de auto, dan de rest van werkend Nederland.

Rondkomen grootste zorg            
Opvallend is dat vergeleken met vorig jaar de zorgen onder zorg- en welzijnsmedewerkers verschoven zijn van (eerder) stoppen met werken en gezondheid naar het eenvoudigweg rondkomen. Ook maken zorg- en welzijnsmedewerkers zich veel vaker zorgen over de eigen gezondheid en studie van kinderen vergeleken met de rest van Nederland. Zij zijn minder vaak bezorgd over hun baanzekerheid en schulden.

Financiële zorgen vertragen herstel        
Henriette Davelaar, directeur PGGM&CO: ‘We weten uit eerdere onderzoeken dat zorg- en welzijnsmedewerkers al langere tijd onder druk staan, zich zorgen maken over hun gezondheid en mentaal minder fit zijn dan de rest van werkend Nederland. De groeiende zorgen om hun financiën en simpelweg kunnen rondkomen, helpen niet bij het herstel van de mentale fitheid van zorg- en welzijnsmedewerkers en de sector.’

Vraag en bied hulp           
Volgens Davelaar is het zaak dat medewerkers zelf en hun werkgevers zich hiervan bewust zijn, tijdig aan de bel trekken en hulp vragen en aanbieden. Vergeleken met andere sectoren zijn werkgevers in zorg- en welzijn minder vaak op de hoogte van de financiële situatie van hun medewerkers, dan andere werkgevers. Zorg- en welzijnsmedewerkers geven aan minder vaak terecht te kunnen bij hun werkgever bij zorgen over hun financiële situatie. Tegelijkertijd lijken medewerkers in zorg- en welzijn daar ook minder behoefte aan te hebben dan medewerkers uit andere sectoren.

Davelaar: ‘Toch vindt 30% van de zorg- en welzijnsmedewerkers het wel fijn als zij bij financiële zorgen voor hulp terecht kunnen bij hun werkgever. Het is belangrijk dat deze groep, op deze steun kan rekenen. We zien hier in de praktijk bij veel werkgevers al goede voorbeelden van en werken hier ook samen met verschillende werkgevers aan. Bijvoorbeeld met een financiële zelfhulptest en financiële coachgesprekken voor medewerkers in samenwerking met specialisten zoals Prikkl. En met data-dashboards voor inzicht in de financieel kwetsbare groepen en risico’s binnen de organisatie. Ook helpen trainingen voor leidinggevenden om het moedige gesprek te voeren met medewerkers over persoonlijke onderwerpen, zoals hun financiële situatie.’  

Over het onderzoek                   
PGGM&CO doet voortdurend onderzoek naar de fysieke, mentale en financiële fitheid onder zorg- en welzijnsmedewerkers. Onderzoeksbureau Miles Research voert dit onderzoek uit. Deze keer heeft PGGM&CO de effecten van de prijsstijgingen en hun financiële zorgen onderzocht. Daarnaast is gekeken naar wat werkgevers in de sector doen om hun medewerkers te steunen bij financiële zorgen. Voor dit onderzoek is tevens een benchmark onderzoek uitgevoerd onder ‘gemiddeld werkend Nederland’. In totaal hebben bijna 1000 zorg- en welzijnsmedewerkers aan het onderzoek meegewerkt en 1000 medewerkers uit andere sectoren. Lees alle resultaten van het onderzoek op https://www.pggmenco.nl/onderzoek/.

PGGM&CO is de ledenorganisatie van coöperatieve pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM met ruim 765.000 leden die werken of hebben gewerkt in zorg en welzijn. We helpen iedereen die in zorg en welzijn werkt(e) om fysiek, mentaal en financieel fit te blijven. Als gids bieden we hen vanuit continu onderzoek inzicht en overzicht - met informatie, ervaringen, diensten, producten en voordelen - om fitte keuzes te maken. En helpen we werkgevers om hierin te ondersteunen, waar mogelijk samen met sociale partners. Zodat medewerkers in balans en met plezier blijven werken in een gezonde sector zorg en welzijn.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: PGGM&CO / Stephanie Stalenhoef
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : PGGM&CO
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Gros zorg- en welzijnsmedewerkers voelt prijsstijgingen in portemonnee
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 07 apr 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!