De jeugdhulp vertoont op het moment van toezicht grote tekortkomingen, verbetering is noodzakelijk

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft de Mutsaersstichting te Venlo onder verscherpt toezicht gesteld. De Mutsaersstichting biedt hulp aan jongeren en hun gezinnen in Limburg en Noord-Brabant. Die jeugdhulp vertoont op het moment van toezicht grote tekortkomingen, verbetering is noodzakelijk. De Mutsaersstichting moet die tekortkomingen binnen 6 maanden wegnemen. 

Dit is er aan de hand
Afgelopen november bezocht de inspectie de Mutsaersstichting. Er waren signalen over de kwaliteit en continuïteit van de jeugdhulp, zoals over de financiële positie van de stichting en de manier waarop de organisatie werd bestuurd.

De inspectie ziet de wil en betrokkenheid van de medewerkers en het bestuur om goede zorg te leveren. Tegelijkertijd concludeert de inspectie dat er verschillende tekortkomingen zijn. Zo zijn er behandelgroepen van jongeren met verschillende leeftijden en problemen samengevoegd. Hierdoor sluit het pedagogisch klimaat onvoldoende aan bij de individuele behoefte van de jongeren. Ook worden er vrijheidsbeperkende maatregelen toegepast terwijl dit niet wettelijk is toegestaan.

Daarnaast worden risico’s onvoldoende in kaart gebracht en zijn medewerkers niet altijd in staat om adequaat te handelen bij incidenten. Dit komt onder meer door de hoge werkdruk. Er heeft lange tijd een onrustige en soms onveilige organisatiecultuur geheerst. Bij belangrijke beslissingen in de organisatie zijn medezeggenschapsraden niet betrokken geweest en heeft het intern toezicht onvoldoende haar rol ingevuld.

Met de komst van een nieuw bestuur is een aantal verbeteringen ingezet. Hier is de inspectie positief over. De inspectie ziet ook dat de organisatie nog flink moet verbeteren. Zeker gezien de aard van de tekortkomingen.

Hoe nu verder?
De Mutsaersstichting moet binnen 6 maanden de nodige verbeteringen doorvoeren. Daarom stelt de inspectie de jeugdhulpaanbieder onder verscherpt toezicht.

Tijdens het verscherpt toezicht houdt de inspectie nauwlettend in de gaten hoe de Mutsaersstichting de verbeteringen gaat doorvoeren. De inspectie kan bijvoorbeeld extra bezoeken afleggen. De inspectie verwacht uiterlijk op 31 januari 2024 een verbeterplan van de Mutsaersstichting.

Zie ook
Rapport Mutsaersstichting in Venlo

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Datum: 11 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!