Het is ontzettend goed om te zien dat transparantie over kwaliteit zulke mooie resultaten oplevert

Een daling van de sterfte binnen 120 dagen na een bypass-operatie van 2,3 naar 1 procent. Bij de hartklepvervanging via een katheter een daling van de sterfte binnen 30 dagen van 8,6 naar 2,9 procent. Dat zijn voorbeelden van resultaten die het hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis heeft behaald door het resultaat van de behandeling centraal te stellen, ook wel bekend als Value Based Health Care (VBHC). Daarnaast zijn er minder complicaties en heroperaties en is er een betere kwaliteit van leven voor de patiënt. Dit blijkt uit onderzoek van Dennis van Veghel, zorgmanager in het Catharina Ziekenhuis en bestuurder van de Nederlandse Hart Registratie. Op 29 augustus promoveert hij op zijn onderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven.  Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vindt het onderzoek een mooie illustratie van wat je kunt bereiken met het meten en verbeteren van de resultaten van een behandeling.

Dennis van Veghel van het Catharina Ziekenhuis: “De kracht van VBHC is dat alle betrokken partijen zich richten op de kern van de zorg; wat is de gezondheidswinst voor de patiënt en tegen welke kosten? De kwaliteit van leven is hierin een belangrijke parameter. Door deze uitkomsten te meten en continu te verbeteren, zullen we op termijn ook nog beter kunnen voorspellen wat het effect van een ingreep op de gezondheid van een patiënt zal zijn. Daardoor zijn we in staat om samen met de patiënt nog betere beslissingen te kunnen nemen over de beste behandeling. De conclusies uit het onderzoek zijn: zet het resultaat voor de patiënt centraal, organiseer de totale zorgketen in de regio of zelfs landelijk en zorg dat zorgverzekeraars kwaliteit van zorg ondersteunen en belonen. De resultaten uit mijn onderzoek laten zien dat het werkt!”

Wout Adema, directeur Zorg bij Zorgverzekeraars Nederland (ZN), is ook enthousiast over de uitkomsten van het onderzoek: “Het is ontzettend goed om te zien dat transparantie over kwaliteit zulke mooie resultaten oplevert voor de patiënt en dat het voor de zorgprofessional handvatten oplevert om te verbeteren. Zorgverzekeraars waren hier al van overtuigd, maar zien dit nu wetenschappelijk onderbouwd. Dit sterkt ons in het geloof in betekenisvolle kwaliteitsgegevens op basis van informatie die artsen, ziekenhuizen en patiënten aanleveren.”

Zet het resultaat centraal
Het Catharina Ziekenhuis heeft de laatste jaren nauwlettend de resultaten van behandelingen gemeten en geëvalueerd. Van Veghel: “Waar mogelijk is de werkwijze binnen het ziekenhuis of in de samenwerking met andere zorgverleners aangepast om nog betere resultaten te boeken. Dit is inmiddels een continu proces geworden en de resultaten zijn indrukwekkend”, legt Van Veghel uit. “Zo daalde het aantal complicaties na een ablatie, een behandeling bij hartritmestoornissen, sterk van 1,8 naar 0,4 procent. Het verbeterprogramma werkt, dat laten deze cijfers wel zien.”  Ook zorgt het programma voor kostenbeheersing in de zorg. “Logisch, complicaties na een operatie of een heroperatie zijn kostbaar.”

Landelijk kwaliteitsprogramma
Het Catharina Ziekenhuis, onderdeel van Santeon waarbinnen zeven topklinische ziekenhuizen open samenwerken met als doel de medische zorg te verbeteren, speelt een leidende rol op het terrein van VBHC. Het ziekenhuis startte in 2012 het project Meetbaar Beter. Van Veghel: “Samen met Santeon-collega St. Antonius Ziekenhuis was het hartcentrum van het Catharina Ziekenhuis destijds het eerste in Nederland dat haar behandelresultaten openbaar publiceerde. Het programma groeide uit tot een nationaal project waaraan inmiddels 14 van de 16 Nederlandse hartcentra deelnemen en 9 van de 14 dottercentra, en is ingebed in de Nederlandse Hart Registratie. Ieder ziekenhuis verzamelt op eenzelfde manier gegevens, zodat ze met elkaar vergeleken kunnen worden. Best practices worden overgenomen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van zorg continu en dat is precies wat een patiënt belangrijk vindt.” Adema voegt daar aan toe: “Het meten en evalueren van behandelingen is een beweging die landelijk plaatsvindt bij alle ziekenhuizen. Het gaat dan over nog meer soorten aandoeningen. Ook daarbij leren artsen en ziekenhuizen van elkaar zodat ze hun behandelingen kunnen verbeteren.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Zorgverzekeraars Nederland
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meten en evalueren van resultaten hartoperaties leidt tot minder sterfgevallen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 29 aug 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!