Deze week (peilmoment maandag 31 januari) is dat 15% minder dan normaal

De Nederlandse ziekenhuizen geven aan dat ze hun operatiecapaciteit weer verder hebben opgeschaald. Vorige week (peilmoment maandag 24 januari) waren nog 19% minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Deze week (peilmoment maandag 31 januari) is dat 15% minder dan normaal. Dat blijkt uit de Informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

Daarnaast stijgt het aantal ziekenhuizen dat aangeeft alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren licht. Maandag 24 januari gaven 60 van de 73 ziekenhuizen dat aan. Deze week stijgt dat naar 63 van de 73. Hoewel dus verbetering zichtbaar is, blijft het zorgelijk dat deze zorg in een aantal ziekenhuizen niet altijd binnen de norm kan worden geleverd. De NZa blijft dit nauwgezet volgen.

Ook geven opnieuw meer ziekenhuizen aan deels of volledig planbare zorg te leveren. Er is deze week nog 1 ziekenhuis dat aangeeft helemaal geen planbare zorg te leveren, vorige week maandag waren dit er 5. Van de 72 ziekenhuizen die deze vraag hebben beantwoord, geven er 14 aan alle planbare zorg te leveren. Vorige week maandag waren dit er 7. Bij het opschalen van de planbare zorg moeten ziekenhuizen er rekening mee houden dat de vervolgzorg, zoals de huisartsenzorg en de thuiszorg, hierdoor niet extra wordt belast.

De ervaren druk op de IC en de verpleegafdeling neemt opnieuw iets af. Op zowel de IC als de verpleegafdeling is die nu gemiddeld 2,6. Dit is gemeten op een schaal van 5, waarbij 2 staat voor zorgelijk en 3 voor ernstig.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NZa
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Nederlandse ziekenhuizen blijven operatiecapaciteit opschalen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 02 feb 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!