Deze Box bestaat uit verschillende meetapparaten om thuis te gebruiken

Na een Box voor het op afstand monitoren van hart- en coronapatiënten, biedt het LUMC nu de ICU-Recover Box voor patiënten die op de Intensive Care (IC) hebben gelegen. Deze Box bestaat uit verschillende meetapparaten om thuis te gebruiken. Deze meetapparaten worden verbonden met een mobiele app waarop alle metingen worden verzameld. Zo kunnen de ex-IC-patiënten thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk meten en zelf een hartfilmpje maken. De gegevens zijn ook zichtbaar voor de arts. Doordat er meer metingen beschikbaar zijn en de patiënt direct in contact staat met de arts, is het mogelijk om problemen eerder op het spoor te komen, sneller de juiste behandeling te geven en kunnen uiteindelijk heropnames misschien worden voorkomen. 

Steeds meer mensen kunnen van deze ‘Boxen’ gebruikmaken. Het inzetten van thuismeetapparatuur voor patiënten is een relatief nieuw concept, waarin het LUMC voorop loopt. Het is het eerste ziekenhuis dat de ICU-Recover Box inzet als pilot om patiënten beter te kunnen monitoren na hun verblijf op de Intensive Care. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 40% van de ex-IC-patiënten binnen een jaar wordt heropgenomen. Een steekproef binnen het LUMC toonde dezelfde resultaten. Zo brengt 25% van de patiënten een bezoek aan de Spoed Eisende Hulp en heeft 30% een ongeplande opname binnen een jaar na ontslag. Om dit aantal terug te dringen, kan vroege herkenning van achteruitgang via thuismonitoring cruciaal zijn.

Herstelpatronen
Intensivisten Sesmu Arbous en Tina van Hemel hebben samen met Janno Schouten, master student Technische Geneeskunde, de ICU-Recover Box ontwikkeld. “Patiënten die op de IC werden behandeld, komen na ontslag niet standaard ter controle bij de intensivist voor bijvoorbeeld post-IC gerelateerde klachten”, vertelt Arbous. “Terwijl fysieke, mentale en cognitieve klachten juist veel voorkomen en de kwaliteit van leven van deze patiënten verminderen. Daarnaast kan een deel van de heropnames voorkomen worden als wij via thuismonitoring herstelpatronen leren kennen, eerder oppikken dat het niet goed gaat met de patiënt en dus sneller kunnen ingrijpen.” Ook Van Hemel is zeer te spreken over de nieuwe Box: “Deze studie gaat ons veel meer inzicht geven op de langere termijn over het leven van deze groep patiënten.”

Afwijkende meting
De komende drie maanden wordt de nieuwe Box getest door 15 patiënten, die op de IC hebben gelegen. In de Box zit apparatuur zoals een bloeddrukband, weegschaal en smartwatch. Deze worden allemaal verbonden met een mobiele app waarop alle metingen worden verzameld. De gegevens zijn ook zichtbaar voor de arts. Daarnaast worden patiënten drie maanden lang, elke vier weken gebeld en wordt via een korte vragenlijst naar hun fysieke, mentale en cognitieve gesteldheid gevraagd. Naast deze standaardprocedure kunnen patiënten tijdens de studie 24 uur per dag contact opnemen met één van de betrokken intensivisten, als zij bijvoorbeeld vragen hebben over een afwijkende meting.

Levensreddend
Het drietal werkt voor de ICU-Recover Box nauw samen met de afdelingen Hartziekten en Revalidatiegeneeskunde van het LUMC. Het uiteindelijke doel van het project is thuismonitoring voor iedere ex-IC-patiënt. Ook voor andere patiëntgroepen stelt het LUMC een Box beschikbaar. Zo is er een Box voor coronapatiënten en patiënten die een hartaanval of beroerte hebben gehad. De ervaring met deze Boxen leert dat regelmatige monitoring leidt tot tijdig ziekenhuisbezoek en zelfs levens kan redden. Ook is aangetoond dat de gezondheid van hartpatiënten met The Box net zo goed in de gaten wordt gehouden als tijdens traditionele polikliniekbezoeken. En patiënten zelf zijn ook enthousiast, zo’n 90% is tevreden met deze Box. 


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: LUMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: LUMC biedt thuismonitoring voor patiënten die op de Intensive Care hebben gelegen
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 03 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!