In 2022 constateerde de inspectie dat van de 77 ziekenhuizen er 54 nog niet voldeden aan de norm

Bijna alle ziekenhuizen voldoen in 2023 aantoonbaar aan de wettelijk verplichte norm op het gebied van informatiebeveiliging, de NEN 7510. Enkele ziekenhuizen hebben iets meer tijd nodig. Met hen heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) afspraken gemaakt over hoe zij zo snel mogelijk wel voldoen. De inspectie gaat ervan uit dat in 2024 alle ziekenhuizen werken volgens de norm.

Dat schrijft de IGJ na een recente rondgang langs de ziekenhuizen. Deze was het vervolg van een onderzoek in 2022. Toen constateerde de inspectie dat van de 77 ziekenhuizen er 54 nog niet voldeden aan de norm. De inspectie heeft deze instellingen toen gevraagd naar verbeterplannen en onafhankelijke beoordelingen. Sindsdien hebben de meeste ziekenhuizen de nodige stappen gezet. De inspectie verwacht dan ook dat dit jaar 70 ziekenhuizen zullen voldoen. 

7 ziekenhuizen slagen daar nog niet in. Voor de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid is het belangrijk dat zij dat zo snel mogelijk wel doen. Daarom heeft de IGJ met de betrokken besturen concrete afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld over het laten uitvoeren van de nodige onafhankelijke beoordelingen. De inspectie houdt hierover contact met de ziekenhuizen en heeft er vertrouwen in dat ook zij volgend jaar aantoonbaar voldoen.

Wat is de NEN 7510?
Zorgaanbieders zijn steeds meer afhankelijk van ICT. Een hack, een aanval met gijzelsoftware of andere verstoringen, kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van zorg. De wettelijk verplichte NEN 7510 (NEN is een afkorting van Nederlandse Norm), stelt eisen aan alle zorgaanbieders die werken met digitale systemen. De inspectie houdt hier toezicht op.

Publicatie
Ziekenhuizen maken stevige inhaalslag met informatiebeveiliging

Bron: IGJ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: IGJ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Ziekenhuizen maken stevige inhaalslag met informatiebeveiliging
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 nov 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!