De toename heeft grotendeels te maken met de groei en verjonging van het stamceldonorbestand in Nederland

Het afgelopen jaar hebben 265 donoren in Nederland stamcellen gedoneerd aan patiënten die een stamceltransplantatie nodig hadden. Daarmee zet de stijging die een aantal jaren geleden werd ingezet door.  

Waren er in 2016 nog 50 matches, in 2017 steeg dit naar 99. Met een kleine achteruitgang in 2021 die mogelijk te maken heeft gehad met Covid 19, zet de stijging zich nu verder door met als hoogtepunt 265 in het afgelopen jaar. Sinds een jaar worden door Matchis via de locatie in Nijmegen ook van Duitse donoren stamcellen afgenomen. Tellen we deze bij de Nederlandse donoren op dan is het totaal zelfs 297. In 2022 waren het nog in totaal 247 donoren die stamcellen doneerden. 

De toename heeft grotendeels te maken met de groei en verjonging van het stamceldonorbestand in Nederland. Jonge donoren hebben een grotere kans om opgeroepen te worden omdat de genezingskans voor de patiënt toeneemt als de stamcellen van een jonge donor komen.

Totale donorbestand groeit minder hard  
Het Nederlandse donorbestand groeide dit jaar met bijna 20.000 donoren tot 412.000. Er is een afname van de groei van het bestand die mede wordt veroorzaakt door de groter wordende groep  

55+ ers die vanwege de leeftijdsgrens wordt uitgeschreven. Tot je 55e kun je als niet-verwante donor stamcellen doneren, daarna word je uit het bestand geschreven. Mede hierom was het noodzakelijk de werving meer op jongeren te richten.  

Jaap Dijkman, directeur-bestuurder van Matchis: “De stijging van het totaal aantal stamceldonaties is groter dan we hadden verwacht. Uiteraard zijn we hier erg blij mee. Het zorgt wat planning betreft soms voor wat passen en meten, ook in samenspraak met de betrokken ziekenhuizen. Het belang van de te transplanteren patiënt is daarbij uitgangspunt en mede daarom lukt het ons telkens weer de stamcellen van de donor bij de patiënt te krijgen”.

Effect oproep Thijs Slegers
Een deel van de groei van het bestand komt voort uit de oproep begin 2023 van PSV-perschef Thijs Slegers. Hij riep mensen op zich te registreren als stamcel- en bloeddonor. Ruim 11.000 mensen gaven hier gehoor aan.  Enkele van deze donoren hebben ook al daadwerkelijk stamcellen gedoneerd. Matchis is inmiddels een onderzoek gestart naar de langere termijneffecten voor stamceldonatie van deze oproep. De resultaten hiervan worden binnenkort gepubliceerd.  

Bron: Matchis


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Matchis / Bert Elbertse
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Matchis
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Record aantal stamceldonaties in 2023
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 22 jan 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!