Ieder jaar krijgen ruim 25.000 patiënten te horen dat ze een zeldzame vorm van kanker hebben

Tijdens de vijfde Week van de Zeldzame Kankers (4 t/m 10 maart) vragen Platform Zeldzame Kankers, KWF, kanker.nl, IKNL en NFK aandacht voor de positie van mensen met een zeldzame kanker. Carla van Herpen, hoogleraar zeldzame kankers en hoofd van de afdeling Medische Oncologie, kreeg maandag een patient journey aangeboden namens het Platform Zeldzame Kankers. Hierin staan zeven knelpunten waar patiënten met een zeldzame vorm van kanker tegenaan lopen.

Bekijk de video waarin Carla van Herpen de uitdagingen aankaart waarmee mensen met zeldzame kankers worden geconfronteerd.

Zeven knelpunten
Patiënten lopen in verschillende fases van hun traject tegen problemen. In het begin blijkt bijvoorbeeld dat het diagnostisch traject vaak langer duurt, dat patiënten vaker verkeerde diagnoses krijgen en er minder behandelopties zijn. Bovendien missen patiënten een vast aanspreekpunt. Ze zien veel verschillende zorgverleners, die onderling te weinig samenwerken en voelen zich vaak onzeker en alleen. Te vaak voelen patiënten zich aan hun lot overgelaten en moeten ze, zelfs in de palliatieve fase, zelf uitzoeken welke mogelijkheden er eventueel nog zijn.

Meer aandacht voor zeldzame kankers
Ieder jaar krijgen ruim 25.000 patiënten te horen dat ze een zeldzame vorm van kanker hebben. Dit betekent dat 1 op de 5 kankerpatiënten een zeldzame vorm van kanker heeft. Uit onderzoek van Eline de Heus is gebleken dat de kans dat patiënten met een zeldzame kanker na 5 jaar nog leven gemiddeld 17% lager is dan bij een veel voorkomende vorm van kanker.

Kijk voor meer informatie op www.radboudumc.nl/zeldzamekanker

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Radboudumc
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuw onderzoek toont aan dat patiënten met zeldzame kankers zelf initiatief moeten nemen voor betere zorg
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 06 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!