We zien dat de overheid echt heeft ingezet op langer zelfstandig thuis wonen, de oude verzorgingshuizen zijn afgebouwd en het aantal verpleeghuizen is bevroren

Een zorginfarct dreigt nu steeds meer ouderen op de spoedeisende hulp belanden. Daarnaast is het aantal alternatieve woonvormen in tien jaar tijd vervijfvoudigd. Deze twee nieuwsfeiten kwamen afgelopen week uitgebreid in de media. Volgens voorzitter Anneke Westerlaken van brancheorganisatie ActiZ zijn beide bewegingen te herleiden naar dezelfde oorzaken: de dubbele vergrijzing en het gebrek aan geschikte woonzorg voor alle ouderen.

In 2018 kwamen 322.000 ouderen zonder medische noodzaak terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis. Dat blijkt onder andere uit het gezamenlijk onderzoek van de NOS en Nieuwsuur, die hierover afgelopen vrijdag publiceerden. ‘Als we op de huidige manier blijven doorgaan, loopt het systeem vast waardoor de zorg die heel veel toevoegt aan de gezondheid van patiënten, zoals de thuiszorg en de huisartsenzorg, steeds minder tijd en aandacht krijgen’, zegt David Baden, spoedeisendehulparts en voorzitter van zijn beroepsvereniging in het artikel. ‘Terwijl we al tien jaar weten, vanuit rapporten en analyses, dat we ons zorgsysteem moeten inrichten op kwetsbare ouderen’, aldus Bianca Buurman, hoogleraar acute ouderenzorg in hetzelfde item.

Commerciële verpleeghuizen
Afgelopen week bevestigde de Kamer van Koophandel (KVK) ook het nieuws van persbureau ANP dat het aantal commerciële verpleeghuizen voor ouderen de laatste tien jaar in aantal zijn vervijfvoudigd. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt daarover: ‘In commerciële verpleeghuizen is bijvoorbeeld niet altijd een specialist ouderengeneeskunde of ouderenpsychiater aanwezig.’

Oorzaken
Volgens Anneke Westerlaken zijn de oorzaken van deze bewegingen duidelijk. In een item van EenVandaag afgelopen vrijdag reageert ze: ‘We zien een verdrievoudiging van het aantal mensen van tachtig jaar en ouder de komende jaren. Dus er is veel meer vraag om nieuwe vormen van wonen en zorg met elkaar te combineren. Daarnaast zien we dat de overheid echt heeft ingezet op langer zelfstandig thuis wonen, de oude verzorgingshuizen zijn afgebouwd en het aantal verpleeghuizen is bevroren.’

Inzet
ActiZ zet daarom in op houdbare verpleeghuiszorg, voldoende passende en vernieuwende woonvormen en passende zorg en ondersteuning voor de meest kwetsbare mensen.

Bekijk hier alle items
- Nederland stevent af op zorginfarct en regels blokkeren hervormingen (NOS)
- Forse stijging verpleeghuizen goede zorg niet gegarandeerd (Nu.nl)
- Item EenVandaag

Praat vandaag over morgen
Nederland vergrijst in snel tempo. Dat vraagt iets van de hele samenleving. Hoe we de zorg voor ouderen organiseren én wat we voor elkaar doen. Met Praat vandaag over morgen betrekt ActiZ heel Nederland bij de toekomst van de ouderenzorg. We roepen iedereen op om het gesprek over ouder worden aan te gaan. Meer info op: www.praatvandaagovermorgen.nl

Bron: ActiZ


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: ActiZ
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : ActiZ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: ‘Zelfde oorzaak voor zorginfarct en opkomst andere woonzorgvormen’
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 12 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!