De NZa houdt onder meer toezicht op de beheerste en integere bedrijfsvoering van Wlz-uitvoerders

De Wlz-uitvoerders, die de Wet langdurige zorg uitvoeren, hebben de aanbevelingen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om hun interne bedrijfsvoering op orde te brengen grotendeels opgevolgd. Vorig jaar bleek dat de Wlz-uitvoerders de inrichting hun functies voor compliance, risicobeheer en audit fors konden verbeteren. Zij kregen ieder een individuele terugkoppeling mee en de tekortkomingen moesten voor eind 2021 zijn weggenomen. Het Vervolgonderzoek naar de inrichting van de sleutelfuncties bij Wlz-uitvoerders dat de NZa onlangs afrondde laat zien dat de sleutelfuncties voor interne audit, risicobeheersing en compliance nu grotendeels adequaat zijn.

Forse verbeteringen
Drie van de zes Wlz-uitvoerders voldoen momenteel aan de algemene eisen voor een goede bedrijfsvoering en aan de regelgeving voor de inrichting van de sleutelfuncties binnen de Wlz-uitvoerder. De overige zes Wlz-uitvoerders voldoen grotendeels aan de gestelde eisen en regelgeving. Zij moeten verdere verbeteringen doorvoeren om ook volledig te voldoen aan de gestelde eisen. Wij geven de Wlz-uitvoerders hiervoor in dit rapport concrete verbeterpunten mee.

Monitoring
De NZa vertrouwt erop dat de Wlz-uitvoerders deze verbeteringen adequaat zullen oppakken. Het onderzoek zal in deze vorm niet worden herhaald. In de kwartaaloverleggen met betreffende Wlz-uitvoerders zullen we de voortgang van dit proces monitoren.

Professionele en integere bedrijfsvoering
De NZa houdt onder meer toezicht op de beheerste en integere bedrijfsvoering van Wlz-uitvoerders. Dit is een belangrijke voorwaarde voor het leveren van goede zorg en een juiste besteding van zorggeld zodat burgers tijdig de zorg krijgen die zij nodig hebben. In de Wlz gaat het jaarlijks om circa 26 miljard euro die goed besteed moet worden. Het is essentieel dat uitvoeringsprocessen goed worden beheerst en binnen de wet- en regelgeving worden uitgevoerd.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: NZa
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : NZa
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2022/06/08/interne-risicobeheersing-wlz-uitvoerders-grotendeels-op-orde
Originele titel: Interne risicobeheersing Wlz-uitvoerders grotendeels op orde
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2022-06-08


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com